Hlavní obsah

Apple chce ovládnout trh s nositelnou elektronikou. Ukázal také nejtenčí MacBook

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Apple v pondělí večer na tiskové konferenci v americkém Cupertinu ukázala celou řadu novinek. Hlavní hvězdou večera byly chytré hodinky Watch, se kterými se americký počítačový gigant bude snažit ovládnout trh s nositelnou elektronikou. Odhalen byl ale také nejtenčí laptop s logem nakousnutého jablka.

Co umí chytré hodinky od AppluVideo: archív výrobce

 
Článek

Tradičně na úvod konference vystoupil šéf Applu Tim Cook, aby zhodnotil, jak si firma vedla v uplynulých měsících. V první řadě se pochlubil tím, že v uplynulém kvartálu navštívilo po celém světě obchody amerického počítačového gigantu 120 miliónů lidí.

Poté přišel už čas na novinky, konkrétně na multimediální centrum Apple TV. To by mělo nabídnout několik nových programových poskytovatelů, například HBO. Tato stanice zpřístupní archiv zvaný HBO Now na Apple TV za měsíční poplatek 15 dolarů (380 Kč).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Applu Tim Cook na pondělní tiskové konferenci

„Apple TV je lídrem trhu, toto zařízení si koupilo 25 miliónů lidí. My chceme, aby tato číslovka byla ještě vyšší,“ prohlásil Cook. Dosáhnout toho chce kromě nových poskytovatelů obsahu také atraktivnější cenou, která klesne o třetinu na 69 dolarů (1700 korun).

IPhone místo lékaře

Nezapomněl také pochválit prodeje iPhonů. Chytrý telefon s logem nakousnutého jablka si koupilo už 700 miliónů lidí. A právě takto vysokého čísla se bude snažit Apple využít pro novou platformu zvanou ResearchKit.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Na světě se prodalo již 700 miliónů iPhonů.

Jde v podstatě o programátorské prostředí, které bude tvůrcům umožňovat připravovat specializované aplikace propojené se zdravotnickým výzkumem. Už nyní je připraveno několik aplikací – jedna slouží pro diagnostiku Parkinsonovy choroby, další zase umí sledovat zdravotní stav astmatiků a sbírat data o dráždivých látkách v jejich okolí. To by mělo výzkumníkům pomoci například při vyhodnocování oblastí, kde se astmatikům žije lépe.

Lidé se nemusí obávat ani toho, že by jejich data byla jakkoliv zneužita. Sami se rozhodnou, zda k nim Apple bude mít přístup, či nikoliv.

ResearchKit bude dostupný zdarma během příštího měsíce jako open source.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

ResearchKit bude dostupný zdarma jako open source.

Nejtenčí MacBook odhalen

Na pondělní akci byl k vidění také zcela nový MacBook, jde o nejtenčí laptop, jaký kdy Apple vyrobil. Proti jedenáctipalcovému MacBooku Air je tenčí o 24 procent, jeho tloušťka jen o pár milimetrů přesahuje jeden centimetr.

Rozměry se tak již velmi přibližují počítačovým tabletům. Velmi příjemná je také hmotnost, kterou se podařilo srazit pod jeden kilogram (900 gramů). Displej má úhlopříčku 12 palců a nabízí rozlišení 2304 x 1440 obrazových bodů.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Tim Cook ukazuje nový MacBook

Pracovní tempo nového stroje udává procesor Intel Core M při frekvenci 1,3 GHz. V případě potřeby se ale dokáže automaticky přetaktovat až na 2,9 GHz. K dispozici má 8GB operační paměť a 256GB disk. V prodeji se ukáže ale také dražší verze s 512GB úložným prostorem.

Celý stroj je vybaven pouze jedním jediným konektorem. Jde o nové rozhraní USB-C, jež poslouží nejen pro napájení, ale například také pro připojení externího monitoru a dalšího příslušenství.

Novinka bude po vzoru iPhonů dostupná v černém, stříbrném a zlatém provedení. Ceny budou začínat lehce nad hranicí 30 tisíc korun, prodeje odstartují od dubna.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Nový MacBook bude vybaven jediným konektorem

Nositelná elektronika pod taktovkou Applu

Hlavní část večera byla věnována chytrým hodinkám Apple Watch, které americký počítačový gigant ukázal už loni na podzim. [celá zpráva]

Loni se však jednalo o předprodukční model, jehož vývoj měl před sebou ještě dlouhou cestu. Nyní je ale Apple Watch dospělým kusem nositelné elektroniky, který by měl pomoci americkému počítačovému gigantu ovládnout tento segment trhu.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook s chytrými hodinkami Watch

Chytré hodinky od Applu mají fungovat jako příslušenství pro chytrý telefon iPhone, zároveň však budou do určité míry suplovat jeho funkce. Novinka sází na velmi jednoduché a intuitivní ovládání. Prakticky vše uděláte na malém dotykovém displeji jen pár kliky. Chcete zvětšit fotku? Jednoduše stačí položit palec a ukazováček na dotykový panel a plynulým pohybem prstů směrem od sebe snímek přiblížit.

Stejně jako nejrůznější fitness náramky budou chytré hodinky s logem nakousnutého jablka také hlídat zdravotní stav uživatele – počítat kroky, spálené kalorie apod. A když se budete málo hýbat? Jednoduše vám řeknou, že je na čase s tím něco dělat.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Chytré hodinky budou hlídat denní aktivity uživatele.

Na rozdíl od většiny konkurenčních modelů půjde s novinkou také telefonovat. Většina chytrých hodinek totiž zvládá pouze zobrazit příchozí hovor a uživatel vždy musí pro jeho uskutečnění vzít ro ruky chytrý telefon. Apple Watch však mají zabudovaný mikrofon i reproduktor, takže přímo s nimi bude možné telefonovat podobně jako s bluetooth handsfree. Bez iPhonu v kapse se ale samozřejmě neobejdou, v něm je totiž vložena SIM karta.

Nahradí i platební kartu

Mikrofon bude zároveň sloužit k zadávání hlasových povelů. Apple Watch totiž budou spolupracovat také s virtuální asistentkou Siri, které bude možné jednoduše zadávat nejrůznější úkoly, aby například nastavila budík, nebo jí klást otázky o počasí, letech či čemkoliv jiném.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

S novinkou bude možné teelfonovat

Chytré hodinky od amerického počítačového gigantu budou navíc umožňovat uložit platební karty. Díky tomu bude možné s novinkou platit úplně stejně jako s bezkontaktními kartami. Samozřejmě nechybí ani možnost přistupovat k aktuálním zprávám, sportovním výsledkům, e-mailům, ale také ke zprávám na sociálních sítích.

Do chytrých hodinek od Applu půjdou instalovat samozřejmě také aplikace. Vybírat je uživatel může prostřednictvím internetového obchodu v chytrém telefonu.

Nositelná elektronika = miliónový byznys

Americký elektronický gigant svými prvními hodinkami vstupuje na trh s nositelnou elektronikou, kde hlavní slovo prozatím měla konkurenční společnost Samsung. Apple Watch nabídne ve třech různých provedeních, přičemž ceny budou startovat v přepočtu na necelých 9000 Kč. Vyšplhat se v případě zájmu o zlatý model mohou klidně i na několik desítek tisíc korun.

Předobjednávky budou odstartovány v dubnu.

Analytici předpovídají odvětví nositelné elektroniky zářnou budoucnost. Do roku 2020 trh podle nich vzroste desetinásobně na 100 miliónů zařízení. [celá zpráva]

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Applu Tim Cook s chytrými hodinkami Watch

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám