Hlavní obsah

Chytré brýle i hodinky jsou v kurzu. Letos se jich prodá deset miliónů

Letos by se mělo prodat ve světě deset miliónů nositelných zařízení, jako jsou chytré brýle, fitness náramky či hodinky, za celkem tři miliardy dolarů. Do roku 2020 pak trh vzroste desetinásobně na 100 miliónů zařízení. Prodej zařízení kombinujících funkce chytrých telefonů a tabletů, tzv. phabletů, by měl letos předstihnout tradiční tablety. Vyplývá to ze studie společnosti Deloitte.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Letos přijde na trh několik desítek chytrých hodinek. Na snímku je novinka ZTE Blue Watch, která byla představena minulý týden na veletrhu CES v Las Vegas.

Článek

Deloitte očekává, že objem prodeje chytrých telefonů, tabletů, osobních počítačů, TV setů a hracích konzol překoná v roce 2014 hranici 750 miliard dolarů.

"Prodej phabletů neboli chytrých telefonů s pětipalcovou až 6,9 palcovou obrazovkou bude v roce 2014 zaujímat čtvrtinu všech prodaných chytrých telefonů, tedy 300 miliónů kusů. Jedná se o dvojnásobek počtu chytrých telefonů prodaných v roce 2013 a desetinásobek tržeb z roku 2012," uvedl partner Deloitte ČR Zdeněk Křížek.

Studie předpokládá, že 70 procent všech zpráv odeslaných z mobilních telefonů bude tvořit instant messaging. Každý den bude z mobilních telefonů odesláno 70 miliard zpráv, z čehož pouze 21 miliard bude představovat SMS zprávy. Výnosy z odeslaných SMS dosáhnou 100 miliard dolarů, ale příjmy z instant messagingu se očekávají pouze ve výši dvou miliard USD.

Do konce roku 2014 bude mít přibližně 50 miliónů domácností po celém světě zřízeno dvě či více různých předplatných televizních služeb, přičemž toto doplňkové předplatné přinese výnosy o objemu pěti miliard USD. Dalších deset miliónů domácností získá přístup k placeným programům v rámci jiné zpoplatněné služby, jako je například širokopásmový přenos.

Reklama

Výběr článků

Načítám