Hlavní obsah

Wiley Post - báječný muž na létajícím stroji

Novinky, Jan Barák

Svět obletěl poprvé v roce 1931. Tenkrát však ještě nikoliv sám, ale s kamarádem Haroldem Gettym. O dva roky později už svého dvorního navigátora nepotřeboval. Nahradil ho autopilotem a dne 15. července roku 1933 uskutečnil první sólovou cestu kolem světa. Jmenoval se Wiley Post a dnes má v Oklahomě i v Barrow na Aljašce své letiště.

Foto: Profimedia.cz

Wiley Post- báječný muž na létajícím stroji

Článek

Po slavném návratu na newyorské letiště Floyd Bennet Field čekalo na Wileyho Posta na 15 tisíc nadšených fanoušků. Aby také ne, právě se vrátil jejich dobrodruh a nový světový rekordman.

7 dní, 18 hodin a 49 minut, tolik času stačilo Postovi na zdolání vzdálenosti 25 110 kilometrů. Svůj předchozí, dva roky starý rekord, Post ještě o neuvěřitelných 21 hodin vylepšil. Husarský kousek, který provedl sám bez navigátora, nešel provést bez mezipřistání. Jako chvilkové oázy klidu posloužily Postovi Harbor Grace a letiště v Berlíně, Moskvě, Novosibirsku, Irkutsku, Skovorodinu, Chabarovsku, na Aljašce a v Edmontonu.

Z Edmontonu to pak byl už jen kousek zpět do New Yorku na letiště Floyd Bennet Field. Místa triumfálních oslav i místa, kde ke svou cestu kolem světa Post před osmi dny odstartoval.

Foto: Profimedia.cz

Wiley Post po triumfálním návratu na Floyd Bennet Field

Parašutistou v leteckém cirkusu

Wiley Post se narodil v Grand Saline v Texasu do rodiny farmáře Williama Francise Posta a jeho ženy Mae Quinlan. Když bylo Wileymu pět, opustila rodina nehostinný venkov a přestěhovala se do Oklahomy. Zde mladý Wiley získal vzdělání a prvně se přimotal k létání.

Postova oficiální letecká kariéra začala relativně pozdě, ve 26 letech. Tehdy se Wiley živil jako parašutista v létajícím cirkuse Burrela Tibbse a byl součástí úchvatných tandemových seskoků tohoto cirkusu.

V říjnu roku 1926 postihla Posta vážná nehoda. Během výbuchu na ropné plošině přišel o levé oko. Jak se říká, vše zlé bylo pro něco dobré. Post si za peníze od pojišťovny pořídil první letoun a také se seznámil s Willem Rogersem. Z obou mladých mužů se stali přátelé na život a na smrt. Bohužel, jak se později ukázalo, doslova.

Winnie Mae

O dva roky později se Post stal osobním pilotem oklahomských ropných magnátů Powella Briscoea a F.C. Halla. A právě Hall si roku 1930 pořídil nejlepší a nejrychlejších letadlo té doby, jednomotorový Lockheed Vega, který pojmenoval po své dceři Winnie Mae.

Foto: Profimedia.cz

Wiley Post s Haroldem Gettym u Winnie Moe

Na tomto letounu uskutečnil Wiley Post své legendární přelety. Jako první letěl bez mezipřistání z USA do Berlína, v roce 1931 s navigátorem Haroldem Gettym prvně obletěl zeměkouli a to samé předvedl i o dva roky později. V červenci roku 1933 však už nebyl v kokpitu sám, společnost mu dělaly autopilot a letecký kompas.

Životní vášeň se však Wiley Postovi stala osudnou. Dne 15. srpna roku 1935 zahynul spolu s Willem Rogersem během průzkumného letu nad Aljaškou. Jejich letadlo se zřítilo do chladné vody laguny. Na vině bylo špatné počasí a motor, který vysadil, a těžký stroj se stal nekontrolovatelným.

Krátce po Wileyho smrti odkoupil Winnie Mae od Postovi manželky Smithsonův institut a umístil letoun do svých muzejních sbírek.

Zajímavosti 15. července

Svátek: Jindřich

Významné události:

1997 slavný módní návrhář Gianni Versace zemřel na následky atentátu, Versaceho před jeho domem na Floridě zastřelil sériový vrah Andrea Cunana, který poté spáchal sebevraždu

2007 britský právník, otužilec a člen ekologické organizace Světový fond na ochranu přírody Lewis Pugh uplaval v Severním ledovém oceánu jeden kilometr

Významná narození:

1606 Rembrandt (holandský malíř, autor obrazu Noční hlídka)

1961 Forest Whitaker (americký filmový herec a producent, snímek Poslední skotský král)

1984 Veronika Zuzulová (slovenská alpská sjezdová lyžařka)

Na počest hrdinného letce byla pojmenována i dvě letiště. Jedno v Oklahomě a druhé v Barrow na Ajlašce. Místě, kde se Wiley Post naposledy vznesl do oblak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám