Hlavní obsah

V Ostravě je k mání pětipatrový podzemní kryt určený za totality papalášům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Hlavně papalášům někdejšího Dolu Hlubina a štábu civilní ochrany ostravské šachty byl původně určen pětipatrový železobetonový podzemní kryt poblíž centra Ostravy. Dnes může do kdysi utajené stavby vyrazit každý, kdo by si chtěl netradiční objekt pořídit. Je totiž k mání spolu s pozemkem na povrchu.

KrytVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Jedná se o bývalý samostatně stojící, studnový, tlakově stálý a odolný úkryt železobetonové a cihelné konstrukce. Určen byl zaměstnancům OKD Dolu Hlubina a zároveň plnil funkci takzvaného velitelského stanoviště podniku,“ představil neobvyklou stavbu Tomáš Koval z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje. Právě hasiči vedou o stavbách civilní ochrany evidenci.

Kryt v podzemí na okraji industriálních Dolních Vítkovic, poblíž Místecké ulice, nese označení FVZ-1000a/53-ES. Podle Kovala byl dostavěn v roce 1967. „Pokud budeme velikost úkrytu posuzovat podle kapacity ukrývaných osob, pak je to jeden z patnácti největších v Ostravě. Současně jde o jeden z osmnácti samostatně stojících úkrytů ve městě, většina jich totiž byla postavena jako suterénní součást různých budov,“ vysvětlil s tím, že kryt už neplní svou původní funkci. Byl totiž před lety vyřazen z evidence staveb civilní ochrany.

Američan koupil opuštěný jaderný bunkr a vytvořil z něj netradiční bydlení

Muži

„Je to zkrátka železobetonový skelet s pěti patry,“ zhodnotil podzemní bunkr, jehož stěny mají na šířku přes metr, odborník na kryty Jaroslav Kyzour a pokračoval: „Je to patrové, má to výtah a mohly tam být zásoby čehokoli, co se tam mohlo přivést rychlým způsobem,“ nastínil. Dodal, že i když do podzemní stavby mírně zatéká, vzduchotechnika není kompletní a diesel agregát je rozebraný, tak by bylo možné ji dát opět do pořádku.

Podobně jako Kyzour hovořil o krytu i Petr Bělošický z Ostravy, jenž má podzemní stavby z Ostravska podrobně zmapované. „Podobné stály v podstatě u každé šachty, zrovna v Havířově je jeden takový zpřístupněný. Ostrava je celá zakrytovaná,“ upozornil.

Vybudován pro 500 lidí

Že je kruhový kryt o průměru 14 metrů a celkové rozloze 625 metrů čtverečních neobvyklým prodejním artiklem potvrdil ostravský realitní makléř Petr Krišica. „Pozor na hlavu,“ varuje, když scházíme do podzemí.

„Elektřina naštěstí funguje, takže tu je dobře vidět,“ popisoval. Podle dokumentů, které se v podzemí stále nachází, byl kryt budován pro 500 lidí na 72 hodin. „V každém patře jsou čtyři nosné sloupy a pak spousta příček. Každé patro je rozdělené na řadu místností. Standardně je tady 12 stupňů,“ uvedl na adresu podzemního úkrytu makléř a upozornil na stále fungující výtah, v němž mohou jet najednou tři osoby.

Že kryt ve své době sloužil alespoň při cvičení, dokazují v jednom patře pověšené přilby nebo hromada ochranných gumových bot. Některé zdi navíc stále zdobí dobové socialistické dokumenty nebo plakáty, na některých místech jsou seznamy inventářů.

„V jedné místnosti je například sešit z roku 1974 s nápisem Důl Hlubina, do kterého se každý den zapisovaly teplota a vlhkost,“ uzavřel Krišica s tím, že protiatomový kryt a pozemek o rozloze 1493 metrů čtverečních nad ním je momentálně k mání za 21 milionů korun.

Pardubice budou lidi vzdělávat, kde najdou kryty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám