Hlavní obsah

Pardubice budou lidi vzdělávat, kde najdou kryty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Město Pardubice má ve vlastnictví celkem čtyři velké stálé tlakově odolné úkryty civilní ochrany. Jeden z nich, v ulici Erno Košťála na sídlišti Dubina, se příští týden zpřístupní veřejnosti. Kryt je zajímavý i tím, že se jedná o jednu z posledních staveb civilní ochrany, která byla na území města dokončena. Bylo to v roce 1994.

Pardubice aktivovaly kryt civilní ochranyVideo: Právo

 
Článek

„Pokaždé když dojde u mimořádné situaci, a to v Pardubicích občas děje, vzpomeňme například na úniky nitrózních plynů nebo nález bomby z druhé světové války, začnou se lidé zajímat, kde by se v případě nebezpečí mohli ukrýt. Bohužel často se setkáváme s naprostou neznalostí. I to byl důvod, proč jsme se rozhodli vytvořit v tomto krytu informační a školicí centrum,“ řekl Jiří Kyncl z oddělení krizového řízení kanceláře primátora.

Zařízení podle něj propojuje historii a současnost v oblasti civilní obrany. Kryt je stále funkční, veškeré technologie procházejí revizemi a lze je kdykoli spustit.

Prostor pro osvětu

Úkryt zde v případě napadení zbraněmi hromadného ničení může získat pět set lidí po dobu až 72 hodin, díky rozhodnutí pardubického magistrátu by mělo ale zařízení i vzdělávat. Cílí jak na školní mládež, zejména na děti z čtvrtých a pátých tříd a deváťáky, tak širší veřejnost. Poprvé se sem zájemci mohou vypravit 25. a 26. října.

Explosia má hrubý zisk 198 milionů, pomohly úspory i válka na Ukrajině

Ekonomika

„Po roce devadesát stát prakticky rezignoval na osvětu v této oblasti. Přitom to není přežitek tehdejší doby. Už ve třicátých letech dvacátého století byly vydány zákony a vyhlášky, které občanům stanovily, jak být na případnou krizi vybaveni,“ poznamenal Jiří Kyncl.

V krytu by se lidé měli srozumitelnou formou poučit o možných rizicích na území města i o tom, jak je možné se chránit v případě, kdy dojde na jeho území ke vzniku mimořádné události.

„Textové a mapové informace jsou doplněny o expozice prostředků jak profesionální, tak i improvizované ochrany osob. Jsou tu například plynové masky z 30. let 20. století, ale i moderní prostředky, které jsou v některých případech stále pouze ve vývoji a byly vyrobeny zatím jen v několika exemplářích,“ podotkl Kyncl.

Návštěvníci mohou během návštěvy zhlédnout i krátké filmy, které se zabývají problematikou civilní ochrany.

Jak je to s kryty v Pardubicích

Jsou nějaké seznamy, nebo si každý může vybrat, který kryt v případě nutnosti využít?

Každý se v případě potřeby ukryje do nejbližší budovy, nejlépe té, kde je nějaký úkryt k dispozici nebo alespoň do sklepních prostor, případně u panelových domů do středního traktu objektu, mimo obvodové stěny.

Kde se občané takové informace dozvědí?

Město má všechny informace na internetových stránkách města v sekci Krizové řízení. Nově nyní budou k dispozici pro veřejnost i v případě otevření stálého úkrytu civilní obrany na adrese Erno Košťála 1012, kde je vše zobrazeno i v grafické a textové podobě. Zde se dozvědí, jaké předměty a dokumenty je doporučené vzít s sebou.

Doporučené vybavení je také na internetových stránkách města, kde je pro občany ke stažení i kontrolní seznam (formulář).

A pokud by někdo potřeboval plynovou masku? Jsou někde jejich zásoby?

Odpověď na tuto otázku vychází z vyhlášky MV č. 380/2002 Sb. k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva, která stanoví, že některým skupinám obyvatel je poskytnutí ochranných masek garantováno státem, zbytek si je může pořídit na vlastní náklady, což je ve světě běžné. Podrobně je tato problematika popsána na internetových stránkách města, v sekci „Krizové řízení“, v části „Životní situace“, a též ve stálém úkrytu Erno Košťála 101, kde jsou i praktické ukázky možných prostředků.

Kdo kryty v případě potřeby aktivuje?

Pokud bude vyhlášen stav ohrožení státu nebo válečný stav, a bude-li k tomu vydán pokyn vládou, vlastníci úkryty zpřístupní… Většina úkrytů není v majetku státu a ani obcí, ale soukromých vlastníků.

(odpovědi tiskového odboru města Pardubice na dotazy Novinek)

Vzpomínka na nálet

Pardubice byly v roce 1944 třikrát terčem spojeneckých náletů a část expozice je věnována i této historii. Je možné si prohlédnout nejen dobové fotografie zničených částí města, ale ve vytvořené replice sklepního prostoru „prožít“ i simulovaný nálet, který 24. srpna 1944 provedla 15. letecká armáda USAF.

„Návštěvníci si tu mohou přečíst také jména obětí těchto náletů a ve vitríně jsme vystavili modely letadel, která nálet provedla,“ dodal Kincl. Část expozice je věnovaná i období 70. až 80. let, tedy období „studené války“ mezi tehdejším kapitalistickým Západem a socialistickým Východem.

V Pardubicích, kde žije 92 tisíc obyvatel, je evidováno 47 stálých krytů civilní ochrany a sto improvizovaných úkrytů.

Rumunsko staví u ukrajinských hranic protiletecké kryty

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám