Hlavní obsah

Šance Alžběty II. na britský trůn byly mizivé

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes slaví 85. narozeniny nejpopulárnější a třetí nejdéle vládnoucí monarcha současnosti, britská královna Alžběta II. Panovnice s oblibou v kloboucích a milující psy, které už nesou přízvisko "královští psi", je nejznámější osobou na světě, stihla navštívit i Česko.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II.

Článek

Současná vládkyně britské konstituční monarchie se narodila 21. dubna 1926 v Londýně a byla pokřtěna jako Alžběta Alexandra Marie. Jejím otcem byl princ Albert, vévoda z Yorku, mladší bratr Eduarda, nástupce trůnu. Proto se nepředpokládalo, že by prvorozené dítě mladšího prince mohlo kdy usednout na trůn. Jenže osud tomu chtěl jinak.

Král Eduard VIII. totiž vzplanul láskou k již dvakrát rozvedené Američance Wallis Simpsonové. Tento vztah byl pro britskou monarchii i veřejnost nepřijatelný, a tak musel Eduard během jediného roku svého vladaření abdikovat, aby mohl se svoji láskou uzavřít manželský sňatek. Alžbětin tatínek tak usedl na trůn jako Jiří VI. a z Alžběty se stala přímá dědička trůnu.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta s dcerou Alžbětou roku 1926

Foto: Profimedia.cz

Královská rodina z roku 1937

Foto: Profimedia.cz

Budoucí Alžběta II. si v roce 1930 užívala ještě dětská léta

Nový král se zpočátku netěšil přílišné důvěře svých poddaných. Bylo to dáno především jeho řečovou vadou, se kterou se ale dokázal vypořádat s pomocí australského logopeda Lionela Lougua. O osudech koktavého krále a jeho řečového učitele pojednával Oscary ověnčený snímek Králova řeč, kde krále Jiřího ztvárnil neopakovatelným způsobem Colin Firth.

Dlouhověkost zdědila po matce

V roce 1945, když bylo Alžbětě 18 let, vstoupila do ženského vojenského útvaru, kde se učila řídit a opravovat vojenskou dodávku, aby tak mohla sloužit Koruně. Dnes je tak Alžběta poslední žijící hlavou státu, která během druhé světové války sloužila v uniformě. Roku 1947 se Alžběta provdala za prince Filipa, který má předky v řecké a dánské královské rodině. Filip se tímto manželstvím stal vévodou z Edinbourghu

O rok později dala Alžběta Filipovi syna, když porodila prince Charlese. Alžběta se během svého života stala celkem čtyřikrát matkou, když se jí po Charlsesovi narodila v roce 1950 princezna Anna, a v letech 1960 a 1964 synové Andrew a Eduard, které porodila již jako britská královna.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. s manželem, vévodou z Edinburgu, princem Philipem

Foto: Profimedia.cz

Centrum Londýna při slavnostní korunovaci Alžběty II.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. se vrací po korunovaci 2. června 1953 do Buckinghamského paláce

Když v únoru roku 1952 zemřel král Jiří, tak na anglický trůn usedla Alžběta, v pořadí druhá panovnice tohoto jména. Korunovace proběhla 2. června 1953 ve Westminsterském opatství. První roky svého panování neměla Alžběta zrovna lehké, protože právě probíhající proces dekolonizace oslaboval silnou pozici panovníka u bohatších vrstev, kterým se nelíbila ztráta rozsáhlých území a rozpoutala se tak diskuze, jestli Velká Británie potřebuje být dále monarchií.

Alžbětin otec byl například posledním britským vládcem Indie, protože druhý nejlidnatější stát světa se osamostatnil již v roce 1947. Přesto se Alžběta dokázala s touto nelichotivou situací vypořádat a vrátit královské rodině starou slávu a posílit upadající vliv.

Královna Alžběta II. se těší dobrému zdraví i v úctyhodném věku 85 let. A pokud zdědila dlouholetost své matky, která se dožila dokonce 101 let, tak má před sebou britská vladařka ještě řadu spokojených let.

Foto: Profimedia.cz

Alžběta II. na návštěvě na Seychelách roku 1972

Foto: Profimedia.cz

Podpis královny Alžběty II.

Foto: Profimedia.cz

Britská královna Alžběta II. s manželem princem Philipem v roce 2007

Britská královna je známá svými stylovými klobouky. Sbírá je, mění, nakupuje a nechává si některé i navrhnout. Alžběta II. po své matce zdědila lásku ke psům, již od dětství chovala ušlechtilé corgy, kterými se vždy chlubila. Panovnice se také nebojí nových elektronických vynálezů, byla jednou z prvních hlav států, která použila a odeslala e-mail.

Zajímavosti 21. dubna

Svátek: Alexandra

Významné události:

753 př. n. l. bylo založeno město Řím Romulem a Remusem.

1509 Jindřich VIII. nastoupil na trůn a stal se králem Anglie.

1990 papež Jan Pavel II. poprvé navštívil Československo.

Významná narození:

1652 Michel Rolle, francouzský matematik, známý především díky formulování důležité věty v diferenciálním počtu Rolleovy věty.

1661 Georg Joseph Kamel, jezuitský misionář, lékárník a botanik, jeho zápisky jsou uloženy v Britském muzeu v Londýně.

1729 Kateřina II. Veliká, ruská carevna.

1870 Edwin Stanton Porter, americký filmový průkopník a režisér, spolupracoval s Thomasem Edisonem (Velká železniční loupež, The Night Before Christmas, Fun in a Bakery Shop).

1871 Vojtěch Adalbert Říhovský, český hudebník a skladatel, proslul především v oblasti chrámové hudby.

1889 Paul Karrer, švýcarský chemik, roku 1937 získal Nobelovu cenu za chemii za jeho výzkum vitamínů.

1926 Olbram Zoubek, český sochař, získal vyznamenání Medaili Za zásluhy I. stupně (posmrtné masky Jana Palacha a Jana Zajíce a Pomníku obětem komunismu na Petříně).

1958 Andie MacDowellová, americká herečka (Příběh Tarzana, pána opic, Zelená karta, Objekt krásy, Prostřih, Čtyři svatby a jeden pohřeb, Na Hromnice o den více).

1963 Roy Dupuis, kanadský herec, známý jako Michael Samuelle v seriálu Brutální Nikita.

1979 James McAvoy, britský herec (Pokání, Poslední skotský král, Penelopé, Wanted).

O Alžbětě II. pojednává i britský velkofilm Královna z roku 2006. Snímek se věnuje době po smrti princezny Diany, poodhaluje intimní život královské rodiny, ale také zákulisí vysoké politiky. Spousta diváků díky Helen Mirrenové, která za ztvárnění Alžběty II. získala mimo jiné i Oscara, změnila názor na britskou panovnici. Měli ji za chladnou a necitelnou ženu, po zhlédnutí snímku si však uvědomili, že je také matka, která má politické a královské povinnosti a musí dodržovat jistá pravidla.

Reklama

Výběr článků

Načítám