Hlavní obsah

Rozčepýřená čarodějka Bellatrix slaví kulatiny

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejextravagantnějších hollywoodských hereček všech dob dnes slaví pětačtyřicítku. Nikdo by jí ale tolik netipoval. Manželka a dvorní herečka ještě extravagantnějšího režiséra Tima Burtona Helena Bonham Carterová je u mladšího publika známá především jako Bellatrix ze ságy Harryho Pottera. Tento rok ale upoutala pozornost jako Alžběta, žena anglického krále Jiřího VI. ve snímku Králova řeč.

Foto: Profimedia.cz

Helena na předávání Cen Akademie za rok 1997

Článek

Helena Bonham Carterová se narodila 26. května roku 1966 v londýnské čtvrti Golden Green do rodiny psychoterapeutky a bankéře. Helenin pradědeček byl dokonce britský premiér H. H. Asquitha. Mezi členy její rodiny patří i lidé různých šlechtických rodů. Helena má dva bratry, Edwarda a Thomase.

Filmový debut si Helena odbyla už roku 1983 ve snímku A Pattern of Roses. Hned druhý film ji ale proslavil, byl jím Pokoj s vyhlídkou, který získal hned tři Oscary a k tomu pět nominací na Cenu Akademie. I když Helena nebyla nominována, strhla na sebe pozornost hollywoodských filmařů. Snímek vypráví o mladé Angličance, která roku 1907 cestuje do Florencie. Zde se seznámí s Italem. Postavy se do sebe zamilují a začíná láska, kde se střetává viktoriánská morálka s italskou nevázaností.

Dalšími významnými snímky osmdesátých let, kde se objevila i H. B. Carterová, byly Lady Jane, Maurice, Správná věc nebo Francesco, kde si zahrála po boku Mickeyho Rourkeho. V devadesátých letech na ni čekala první významná ocenění. Roku 1993 to byla nominace na cenu BAFTA v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli ve snímku Rodinné sídlo, který získal hned tři Oscary. O rok později získala další nominaci, tentokrát na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší herečka v televizním filmu.

Foto: Profimedia.cz

Rodinné sídlo (1992)

Foto: Profimedia.cz

Křídla vášně (1997)

Roku 1996 konečně Helena nominaci také proměnila, bylo to ale „pouze“ na Mezinárodním Fantasy Festivalu Fantasporto a Ocenění Džin, obojí za ztvárnění hlavní role ve snímku Margaret’s Museum. O rok později na sebe strhla pozornost celého filmového průmyslu. Snímek Křídla vášně vypráví příběh Kate, která se pouští do krutých intrik. Seznámí se s na smrt nemocnou, osamělou a velmi bohatou Američankou Millie. Rozhodne se ji dát dohromady se svým přítelem a až žena zemře, budou se mít se svým milencem, který zdědí bohatství, k světu. Kate ale zjistí, že manipulovat s city jen tak nejde. Film získal čtyři nominace na Oscara, kde figurovalo i jméno Helena Bonham Carterová v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli. Nominace Helena získala na mezinárodních festivalech, různých světových cenách, cenách kritiků. Proměnit je se jí podařilo celkem desetkrát.

Foto: Profimedia.cz

Harry Potter a Princ dvojí krve (2009)

Helena je nominacemi prokletá. Významné ocenění na ni čekalo celou řadu let, dočkala se až letos, kdy obdržela cenu BAFTA v kategorii nejlepší herečka za vedlejší roli ve snímku Králova řeč. Film byl oceněn hned čtyřmi Oscary a k tomu si připsal osm nominací na toto nejprestižnější filmové ocenění.

Foto: Profimedia.cz

Helena Bonham Carter s manželem, režisérem, Timem Burtonem

Foto: Profimedia.cz

Alenka v říši divů (2010)

Nejznámější spojení ve filmovém průmyslu, samozřejmě po Pittovi a Jolieové, je Helena Bonham Carterová a Tim Burton, herečka a režisér, manželka a manžel. Ve filmovém průmyslu jsou známí jako extravagantní tým. Velká ryba, Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Planeta opic, Karlík a továrna na čokoládu, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street a Alenka v říši divů. V každém z těchto snímku Helena ztvárnila zvláštní postavu. Ani ne hlavní, ani nijak důležitou, především zvláštní.

Vybrat jeden z těchto snímku jako nejlepší nelze, za zmínku stojí všechny. Nezapomenutelná je určitě z Alenky v říši divů, kde si zahrála Červenou královnu s velkou hlavou. Zaujala ale také jako paní Nellie Lovettová ve filmu Sweeney Todd, kde si zahrála opět po boku Johnnyho Deppa. V hororovém muzikálu všechny překvapila skvělým pěveckým výkonem.

Reklama

Výběr článků

Načítám