Hlavní obsah

Putování jezdců připomíná strastiplnou cestu vojáků i jejich koní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Hruškách na Břeclavsku začala v pondělí dopoledne třídenní pouť členů historického spolku Acaballado po stopách válečných událostí z jara roku 1945. Na tři desítky účastníků na koních i s kolovou vojenskou technikou připomínají osud armádních koní ve válce.

V Hruškách začalo třídenní putování, připomíná podíl koní ve druhé světové válce.Video: Milan Vojtek, Novinky

 
Článek

Podobnou akci spolek připravil v roce 2021. Letos znovu vyrazili na cestu z Hrušek s tím, že putování se zastávkami a ukázkami je současně přípravou na připomenutí 80. výročí konce druhé světové války, které bude příští rok.

„Na jaře 1945 nás osvobodila sovětská vojska, rumunské jednotky a československý armádní sbor. Dnes bohužel dva národy tehdejších osvoboditelů z Rudé armády bojují proti sobě,“ připomněl organizátor akce Ivan Vystrčil s tím, že současné události na Ukrajině nemění historický význam osvobození od nacistů.

Cestu plánovali podle skutečných událostí

„Akce jsme připravovali na základě materiálů z knihy Osvobození jižní Moravy 1945 Vlastimila Schildbergera staršího a mladšího,“ uvedl Vystrčil. Dokument mimo jiné mapoval přesuny vojsk a techniky v závěru války.

Tři dny potáhnou na Brno jako vojáci na sklonku druhé světové války

Historie

„Pro mnohé upadlo do zapomnění, že symbolem přicházejícího míru nebyl jen tank, ale i voják na koni. Jenom v bojích u Lanžhota zahynulo přes 2000 koní. A proto chceme historické události a význam koní připomenout pochodem jízdní jednotky,“ dodal.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Třídenní putování jezdců začalo v Hruškách na Břeclavsku.

Uctili válečného veterána

Do Hrušek přijel ze sousední Moravské Nové Vsi Ján Novenko, účastník tehdejších bojů. Syn ruského vojáka z první světové války, který se po pobytu v zajateckém táboře u slovenského Fiľakova nakonec na Slovensku oženil, začal své válečné putování právě ve městě u slovensko-maďarské hranice.

„Bylo mi patnáct, do armády se tehdy smělo od šestnácti, tak jsem tam byl tak nějak natajno. Ani ne pod svým jménem, ale jako Ivan, po otci. Uměl jsem slovensky, maďarsky, rusky a německy, tak jsem sloužil jako tlumočník. I já jsem měl koně, hodnost kapitána a putoval jsem tam, kde bylo třeba vyslýchat zajaté Němce,“ vzpomíná Novenko.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Válečný veterán Ján Novenko se přijel podívat na start putování do Hrušek. Na snímku i se svým válečným portrétem

Jako voják prošel Maďarsko, Slovensko a válka pro něj skončila v Žamberku. V bojích o Lanžhot musel překročit frontu a zjistit pozici tanků a zase se vrátit zpět. Na jezdce na koních se díval s nostalgií.

„Dnes už bych na koně nenasedl,“ posteskl si pětadevadesátiletý veterán, který se po válce usadil na jihu Moravy.

„Vzdejte úctu. Prožil to, na co si my dnes hrajeme,“ zavelel jezdcům Vystrčil.

Účastníci pietního aktu uctili památku padlých při Pražském povstání

Domácí

Putování skončí v Brně

Z Hrušek po polních cestách jezdci zamířili do Moravského Žižkova. Čeká je tři dny trvající cesta přes Vrbici, Kobylí, Morkůvky na Brněnsko. Přes Těšany a Telnice dorazí do Modřic a pouť ukončí na brněnském Ústředním hřbitově. V obcích na trase plánují bitevní scénky.

„Ve skupině tak jsou i členové spolku v německých uniformách. Naše putování je současně přípravou na oslavu příští rok,“ připomněl Vystrčil.

Vzpomínková akce s putováním spolku, která odstartovala v roce 2021, se konala ve stejném roce, kdy Hrušky poničilo tornádo. O tom, že by obě událostí měly být nějak spojeny, obyvatelé obce nepřemýšlejí. „Ale pro jistotu na to ani nevzpomínejte,“ říkají.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Třídenní putování jezdců začalo v Hruškách na Břeclavsku.

Osvobození Rudou armádou? Československo se stalo gubernií obludného sovětsko-ruského impéria

Historie

Výběr článků

Načítám