Hlavní obsah

Před 40 lety se astronaut McCandless jako první vydal na „nepřipoutanou procházku“ do vesmíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Praha

Před 40 lety 7. února 1984 se americký astronaut Bruce McCandless jako první člověk v historii vydal na „procházku“ do volného kosmického prostoru, aniž by byl připoután k vesmírné lodi. Použil tehdy novou manévrovací jednotku MMU (Manned Maneuvering Unit) a od raketoplánu Challenger se vzdálil na více než 90 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Americký astronaut Bruce McCandless jako první člověk v historii vydal na „procházku“ do vesmíru, aniž by byl připoután ke kosmické lodi.

Článek

Při akci byla také pořízena slavná fotografie (příspěvek ze sítě X níže), na níž je McCandless zachycen, jak se volně vznáší v prostoru se Zemí v pozadí. Ikonických snímků bylo pořízeno více.

Byron Willis McCandless se narodil 8. června 1937 v Bostonu ve státě Massachusetts v rodině s dlouhou vojenskou tradicí. Vystudoval námořní akademii, získal rovněž magisterský titul v oboru elektrotechniky na Stanfordově univerzitě.

Po studiích se dal k vojenskému letectvu a ve věku 28 let byl vybrán do týmu astronautů amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA).

Před 40 lety poprvé odstartoval raketoplán Challenger. Jeho desátý let skončil tragédií

Historie

Pomohl dopravit na orbitu Hubbleův teleskop

V roce 1969 při misi Apollo 11 zajišťoval komunikaci s astronauty Neilem Armstrongem a Buzzem Aldrinem během jejich pobytu na Měsíci.

Byl také členem posádky raketoplánu, který v roce 1990 vynesl na oběžnou dráhu Hubbleův vesmírný dalekohled.

Poté odešel z NASA a pracoval pro společnost Lockheed Martin. Bruce McCandless zemřel v prosinci 2017 ve věku 80 let.

KVÍZ: Co víte o dobývání Měsíce?

Věda a školy

Astronomové ukázali skutečnou barvu planet Uran a Neptun

Věda a školy

Reklama

Související témata:
Bruce McCandless

Výběr článků

Načítám