Hlavní obsah

Před 20 lety si nezastoupené státy založily vlastní organizaci

Novinky, Tereza Kušová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mapučové, Australští domorodci, Čečensko, Masajové nebo Tibet. Co mají společného? Nejsou republikou nebo svým státem uznávány. Protože jejich vláda za ně nebojovala, nebo neměli své „lidi“ ve světových organizacích, rozhodli si založit vlastní. 11. února 1991 vznikla Organizace nezastoupených států a národů.

Foto: Profimedia.cz

Australské domorodkyně se rády ve volných chvílích věnují malování na různé předměty.

Článek

Demokratická organizace UNPO (Unrepresented Nations and Peoples Organization) se skládá z domorodých lidí, okupovaných národů a nezávislých států nebo teritorií. Základním úkolem organizace je ochrana lidských a hlavně kulturních práv členů, ochrana jejich životního prostředí a hledání nenásilných řešení konfliktů, se kterými se velmi často členové setkávají.

Zakládajícími členy jsou mimo jiné Arménie, Krymští Tataři, Estonsko, Kurdové, Tibet nebo Západní Papua. Hlavní sídlo je v Haagu v Nizozemsku, avšak pro západní polokouli je centrum ve Washingtonu a pro východní estonské Tartu. Za úspěch organizace je paradoxně považováno vystoupení členského státu. Znamená to totiž, že národ či území docílilo svého záměru a osamostatnily se nebo byly uznány svou vládnoucí zemí.

Foto: Profimedia.cz

Klášter Khorvirap v pozadí s horou Ararat v Arménii, střední Asii.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé vesnice Irian Jaya v Západní Papue jako jedni z mála nosí tradiční oblečení.

Mezi takové členy patří např. Estonsko, Arménie, Gruzie a Lotyšsko, které se osamostatnily po rozpadu Sovětského svazu a byly uznány OSN, nebo Albánci v Makedonii, kteří dosáhli dohody o rozšíření práva. Někteří bývalí členové ale i nadále podporují UNPO a snaží se pomoci, tak jak bylo vyhověno jim.

Nenásilné řešení problémů

Už v roce 1980 byla organizace vymyšlena třemi vůdci separatistického hnutí v Číně. Dlouholetý právník Dalajlámy Michael van Praag Walt van, tibetský aktivista Tsering Japma a zástupce Ujgurů v Číně Erkin Alptekin chtěli vytvořit organizaci, která by propagovala problémy různých států a národů nemající nezávislost a státní samostatnost. V prvních letech bylo k propagaci využíváno jméno Dalajlámy spojené s docílením nezávislosti Tibetu.

Foto: Profimedia.cz

Tibetští buddhističtí mniši rozjímají na střeše Kláštera Katok Dorjeden.

Foto: Profimedia.cz

Krymští Tataři jsou etnickou skupinou na Ukrajinském poloostrově Krym. Jsou aktivní v oblasti cestovního ruchu, známí svou pohostinností a výbornou kuchyní.

Foto: Profimedia.cz

Masajové na cestě na Horu Boha, Oldonyo Lengai, v Tanzanii, aby se pomodlili.

Svými cíli a způsoby řešení problémů je UPNO velmi blízká Organizaci spojených národů. Rozdíl je zásadní. Zatímco OSN se zabývá mírem na Zemi, nezastoupené národy se starají o své „titěrné“ problémy a jejich samotným zachováním. Organizace je především velmi účelná pro africké domorodce nebo americké indiány, kteří se bojí zániku a donucení vlády ke svému zrušení a přiřazení se k moderním obyvatelům země.

V prvé řadě jde tedy o zachování kulturních tradic, na které jiná společenství zapomínají. UNPO však není diplomaticky zastoupena, a proto má velmi omezené možnosti, jak konflikty řešit. Organizace vytvořila pakt obsahující pět zásad. Dodržování norem stanovené ve Všeobecné deklaraci lidských práv, dodržování principů demokratického pluralismu, odmítnutí totality a náboženské nesnášenlivosti, nepodporovat násilí a terorismus, ochrana životního prostředí a nakonec všichni mají stejné právo na sebeurčení.

Foto: Profimedia.cz

Starší domorodec učí mladší, jak lovit a sehnat obživu (střední Austrálie).

Foto: Profimedia.cz

Čečensko v roce 2000, v době druhé rusko-čečenské války. Tato země také usiluje o osamostatnění, zatím bezúspěšně.

Všichni členové jsou povinni tento pakt podepsat a musí potvrdit, že podporují nenásilné řešení jejich problému a že hlavní hybnou silou k docílení jejich ideje jsou demokratické postupy. Hlavními orgány UNPO jsou předsednictví a sekretariát, Valné shromáždění a Generální tajemník. V květnu 2010 byl Ngawang Choephel z Tibetu zvolen prezidentem a Lana Agrba z Abcházie viceprezidentem. Předsednických států je devět, kde je v současnosti Tchaj-wan a Maďarská menšina v Rumunsku.

Foto: Profimedia.cz

Iráčtí Kurdové se považují za vyvolený lid Adama a Evy. Tři ženy navštívily strom přání na hoře Arafat, kde se podle mýtů setkali Adam a Eva.

Foto: Profimedia.cz

Pygmejové ze severního Konga musejí svážet potraviny do své rodné vesnice po řece.

Organizace nezastoupených států a národů je velmi mírumilovným společenstvím. O členství může požádat každá menšina na světě nebo nerespektovaná oblast, za podmínky že nejsou zastoupeny v jiných světových organizacích a souhlasí s paktem. Problémy afrických kmenů se tak řeší nevýslovnou rychlostí a díky UNPO je dost pravděpodobné, že Masajové nebo Pygmejové z povrchu zemského nezmizí.

Zajímavosti 11. února

Svátek: Božena

Významné události:

1752 v USA byla otevřena první nemocnice.

1809 Robert Fulton si nechal patentovat parník.

1929 v Litvínovicích u Českých Budějovic byla naměřena nejnižší teplota na území ČR     -42,2°C.

1938 BBC uvedla první vědeckofantastický televizní pořad, část hry Karla Čapka R. U. R.

1971 byla 87 zeměmi podepsána Smlouva o mořích zakazující jaderné zbraně v mezinárodních vodách.

Významná narození:

1847 Thomas Alva Edison, americký vynálezce, vynalezl např. fonograf nebo žárovku.

1922 Jaromír Pleskot, český divadelní a filmový režisér, v roce 2000 obdržel cenu Thálie Zvláštní cenu Kolegia a v roce 1968 titul Zasloužilý umělec (filmy: Obušku, z pytle ven!, Robinsonka).

1926 Leslie Nielson, kanadskoamerický herec (Bláznivé střely, Scary Movie 3 a 4).

1969 Jennifer Anistonová, americká herečka, mj. známá jako Rachel ze seriálu Přátelé (Rozchod, Riskni to s Polly, Marley a já).

1974 Jaroslav Špaček, český hokejista, tři zlata z MS, olympijské zlato z Nagana 1998.

1983 Rafael van der Vaart, nizozemský fotbalista ze španělského Realu Madrid přestoupil v roce 2010 do anglického Tottenhamu, stříbro z MS 2010 a bronz z ME 2004.

1985 Šárka Záhrobská, česká lyžařka, bronzová ze ZOH 2010 a všechny tři medaile postupně získala i z MS.

1992 Taylor Lautner, americký herec, Jacob z Twilight ságy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám