Hlavní obsah

Otrava či kletba vražednice? Pardubice si připomínají Vojtěcha z Pernštejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Před 490 lety zemřel významný český šlechtic Vojtěch z Pernštejna. Pohřben je v kostele svatého Bartoloměje v Pardubicích, zemřel ale v Praze. A to tak náhle, že jeho smrt dodnes obestírá rouška tajemství, vyvolávající pochyby a spekulace.

Pardubice si připomínají Vojtěcha z PernštejnaVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

 
Článek

Vojtěch byl nejen synem bohatého moravského šlechtice, ale už od čtyřiadvaceti let i nejvyšším hofmistrem Království českého. Zemřel 17. března 1534.

Začalo se mluvit o tom, že mohl být zákeřně otráven. Také se na něm mohla podepsat kletba jím odsouzené vražednice Kateřiny z Komárova, která zabila čtrnáct služebnic. Vojtěch zemřel dva dny po její smrti. Zatím to nevypadá, že bude toto tajemství v dohledné době poodhaleno.

Podle historika Petra Vorla však šlechticova smrt nijak záhadná nebyla.

Osvícený „upír“ Ulrich

Historie

„Už od jeho čtyřiceti let ho trápily problémy pohybového ústrojí stejně jako otce Viléma a bratra Jana. Opakovaně žádal krále o zproštění funkce nejvyššího hofmistra, která byla spojena s mnoha cestami. Dva roky před smrtí sepsal i závěť,“ upozornil Petr Vorel.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Náhrobek Vojtěcha z Pardubic v kostela sv. Bartoloměje v Pardubicích

Náhrobek vynikne

Vojtěch je pohřbem na presbytáři gotického kostela svatého Bartoloměje, v prostoru za oltářním stolem. Farnost nyní plánuje, že by liturgický prostor upravila. I díky tomu náhrobek více vynikne. Autorem zamýšlených úprav je architekt Josef Pleskot.

„Každý, kdo přijde do kostela sv. Bartoloměje, je potěšen a okouzlen jeho krásou. Je to gotická památka s renesančními prvky, proto zamýšlené úpravy nebudou razantní. Vlastně se týkají jen části, která získala svou podobu při generální rekonstrukci interiéru před třiceti lety. Nebude se zasahovalo do historických konstrukcí,“ ujistil pardubický arciděkan Jan Uhlíř.

Prozradil, že nově se bude vestavovat například oltář a další objekty spojené s liturgií. Prostor by se měl prostorově odlehčit, čímž získá náhrobek více prostoru.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Kostel sv. Bartoloměje v Pardubicích

„Na konci dubna, po mši dvacátého osmého, seznámíme farníky s návrhem úprav. Architekt jim vysvětlí, jak došel k tomuto návrhu, co ho inspirovalo, jaké má důvody, proč se dispozice mění,“ pokračoval arciděkan s tím, že návrh už má svou podobu.

Kdy dojde k vlastní realizaci, zatím není stanoveno. Nejprve je nutné zajistit dva miliony korun, které budou úpravy stát. Část prostředků chce farnost vybrat i ve sbírce.

„Je důležité, aby si sami farníci uvědomili, že tu zanecháváme něco dalším generacím. A také, že vybíráme na oltář, který je středem mše svaté,“ dodal arciděkan Uhlíř.

Navazují na Viléma

Jak poznamenal náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL), vojtěchovský projekt navazuje na připomínku pěti set let renesance ve východních Čechách, jejíž ústřední postavou byl Vojtěchův otec Vilém, zakladatel pernštejnských držav na Pardubicku.

Kapucínská hrobka se opravuje, kvůli mrtvým je nutné spěchat

Věda a školy

„Rozměrů, proč je Vojtěch mimořádnou osobností, je více. Úplně neznámá zůstává jeho role coby vojenského stratéga a významného politika mezinárodního formátu. Zdůrazním tedy to, co v Pardubicích dobře známe, ale stále nedoceňujeme: díky Vojtěchovi z Pernštejna máme na zámku dochovány skvělé památky renesančního malířství a architektury, nejstarší v Čechách, srovnatelné s nejlepším, co bylo severně od Alp k dispozici,“ zdůraznil historik Petr Vorel.

Dodal, že se kunsthistorici přou, zda k nám přišla „pernštejnská renesance“ prostřednictvím podunajské školy vídeňské, ze Saska, nebo ze švábského Augšpurku.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Presbytář kostela sv. Bartoloměje v Pardubicích

„Nikdo dosud nevyslovil myšlenku, že Pardubice byly svébytným centrem, které absorbovalo podněty italské renesance přímo, vymykajícím se všemu, co do té doby střední Evropa znala,“ řekl Vorel.

VÝBĚR AKCÍ K ROKU VOJTĚCHA Z PERNŠTEJNA

29. března - Otevření nové sezony s kopií náhrobku Vojtěcha z Pernštejna ve zbrojnici. Hrad Kunětická hora

Jaro – podzim - Stezka Viléma z Pernštejna – komentované putování po naučné stezce v Pardubicích, letos obohacené o prohlídku náhrobku Vojtěcha z Pernštejna. Pardubice

20. července - Pernštejnské hodování. Nádvoří Zámku Pardubice

7. srpna - Střílení z pernštejnských kanonů a vzpomínka na Vojtěcha z Pardubic. Valy zámku Pardubice

24. – 25. srpna - Oslava svátku sv. Bartoloměje, patrona farnosti. Kostel sv. Bartoloměje v Pardubicích

7. září - Přednáška o významu osobnosti Vojtěcha z Pernštejna, kostel sv. Bartoloměje (14 hodin)

7. září - Přednáška Adolfa Vondrky: Rybníkářství v době Vojtěcha z Pernštejna. Sál Jana Kašpara na krajském úřadě Pardubice (10 hodin).

8. září - Premiéra krátkého filmu o výzkumu hrobky Vojtěcha z Pernštejna. Zámek Pardubice

Více na vilem500.cz

U Humpolce vytáhl kůrovec na světlo vzpomínku na středověkou vesnici

Historie

Reklama

Výběr článků

Načítám