Hlavní obsah

Žádný Mezinárodní den studentstva, 17. listopad se přejmenovávat nebude

– Praha
Novinky, zpe

Státní svátek 17. listopad zůstane v kalendářích jako Den boje za svobodu a demokracii. Sněmovna v úterý neschválila novelu zákona vrácenou Senátem, která postupně obsahovala několik návrhů, kdy a co slavit. Nakonec neprošlo nic. Proti tomu, aby se k svátku 17. listopadu vrátil název „Mezinárodní den studentstva“, jako tomu bylo před rokem 1989, protestovala hlavně pravicová opozice.

Foto: Petr Horník, Právo

Schůze Poslanecké sněmovny

Článek

„Termín Mezinárodní den studentstva je bohužel natolik svázán v paměti nás, kteří jsme byli studenti, se zločinným komunistickým režimem, že nejsme schopni zvednout ruku pro návrh zákona, který tuto změnu znovu zavádí,“ prohlásil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přejmenování svátku na Mezinárodní den studentstva a den boje za svobodu a demokracii navrhla poslankyně ANO Helena Válková. O podobnou změnu se přitom v minulosti pokoušela i KSČM. [celá zpráva]

Původní návrh byl o Elišce Přemyslovně

Původní návrh se přitom týkal něčeho úplně jiného. Skupina poslanců chtěla za významný den určit sňatek Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského (spojení přemyslovské a lucemburské dynastie v roce 1310). Významný den by připadal na 31. srpna.

Zákon ale nakonec ve Sněmovně úplně změnil podobu a dostalo se do něj právě přejmenování 17. listopadu a také to, že 14. květen bude Dnem Karla IV. Senátoři poté navrhli, aby byl 14. květen nejen Dnem Karla IV., ale i jeho matky Elišky Přemyslovny, a novelu vrátili dolní parlamentní komoře. Nakonec neprošel žádný návrh.

„Nové významné dny: poslanecké verze, senátní verze, nakonec nula z nuly pošla - asi nejlepší řešení, Škoda času. Jen Karel IV. by si to zasloužil,“ komentoval situaci předseda lidoveckých poslanců Jiří Mihola.

Reklama

Výběr článků

Načítám