Hlavní obsah

Unikátní průzkum: Třicet let od revoluce se „máme líp“ hlavně podle mladých

Novinky, Kateřina Mahdalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na celkem třicet oblastí života se zaměřil výzkum agentury Behavio. Z jeho první části mimo jiné vyplynulo, že třicet let od sametové revoluce oceňují možnosti demokratického státu hlavně lidé, kteří předlistopadovou totalitu nezažili.

Článek

Ze základního hodnocení, zda se nyní mají lidé lépe než před třiceti lety, vyplývá, že optimističtěji současnou dobu hodnotí spíše respondenti do 35 let. Naopak u předlistopadových ročníků převažuje odpověď „nedá se říci“.

Optimismus se pak při hodnocení stávajících životních možností vrací lidem nad 65 let. S vyšším věkem také stoupá jistota odpovědí a silnější názory; varianta „nevím“ se vyskytuje méně.

Dyk podpoří Kubišovou na koncertě k 30. výročí revoluce

17. listopad

Pro spuštění interaktivní grafiky stačí kliknout na tlačítko „play“.

První blok otázek se zaměřil na životní úroveň, možnost cestovat, politickou kulturu, životní prostředí či kvalitu potravin. Druhý blok obsahuje otázky týkající se pocitu bezpečnosti, nezávislosti soudů nebo sociálních a právních jistot.

Autoři výzkumu upozorňují, že hodnocení vycházejí z osobních zkušeností a postojů a nutně neodpovídají skutečnému stavu věcí. „Odrážejí pouze názory české společnosti a je pravděpodobné, že například míra kriminality bude víceméně stejná v obou obdobích. Díky médiím mají teď ale lidé mnohem větší přístup k převážně negativním zprávám, které dále formují a zabarvují jejich vidění světa. Podobné faktory je třeba při čtení výsledků brát v úvahu,” komentuje výsledek výzkumu jeho vedoucí Vojtěch Prokeš.

Jak a kde se bude slavit 30 let od 17. listopadu 1989

17. listopad

Roli v tom, jak lidé vnímají éru před listopadem 89, hraje podle Prokeše také časový odstup. Mladší část respondentů navíc vychází už jen ze zprostředkovaných informací.  A vliv má i to, jak uplynulou dobu reflektují veřejně známé osobnosti.

Ve druhém dílu průzkumu se zaměříme na pracovní podmínky, morálku, korupci nebo podmínky pro rodiny s dětmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám