Hlavní obsah

Na Národní třídu přišlo včera slavit 90 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslavy svátku 17. listopadu přilákaly i přes chladné počasí v pátek do centra Prahy desetitisíce lidí. Na Národní třídu přišlo 90 000 lidí, asi 76 000 jich pak přišlo na večerní koncert na Václavské náměstí.

Sestřih oslav 17. listopaduVideo: Novinky

 
Článek

O návštěvnosti akcí informoval Marek Cieslar, mluvčí Festivalu svobody, uskupení občanských organizací, které každoročně pořádají největší vzpomínkové akce k připomínce 17. listopadu po celé České republice. Přesná čísla vycházející z dat mobilních operátorů, budou k dispozici začátkem týdne.

Podle pořadatelů byly nejnavštěvovanější částí programu podvečerní Modlitba pro Martu, živě nahrávané podcasty a debaty a program pro malé i velké návštěvníky. Konkrétně Modlitbu pro Martu, která se stala symbolem sametové revoluce v roce 1989 a v pátek zazněla v 17:11 v podání Hany Holišové, slyšelo v okolí Národní třídy podle odhadů organizátorů 25 000 lidí.

Slyšet ji ale mohli i lidé ve více než třicítce měst a obcí, a to rovněž naživo či z městských nebo obecních informačních systémů. Zapojil se také nespočet celostátních a regionálních rádií, které v 17:11 nasadily skladbu do svého vysílání, uvedl Cieslar.

FOTO: 17. listopad ve znamení vzpomínek a demonstrací

17. listopad

Během oslav po Národní třídě po celý den proudily davy lidí, pro které iniciativa Díky, že můžem připravila v rámci pouliční slavnosti Korzo Národní bohatý program. Na své si přišli pamětníci, ale i mladší generace či děti. Vzhledem k nízkým teplotám mnozí uvítali stánky nabízející svařené víno, čaj nebo kávu.

Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí začal v 16:30. Pětihodinový program měl letos jako ústřední téma vzájemný vztah mezi přírodou, člověkem a stroji. Postupně se na pódiu vystřídalo 16 hudebních interpretů a 18 řečníků.

Záznam: Oslavy 17. listopadu v PrazeVideo: Novinky, ČTK

Koncert se koná od roku 2016. Je součástí platformy Festival svobody, ke které se každý rok připojují také regionální organizátoři, ať už jako občanské iniciativy, nebo jednotlivci.

Symboly 17. listopadu nám ukradli, řekl Klaus v diskuzi se Zemanem

Domácí

Atmosféra 17. listopadu 1989 na vlastní kůži. Díky mobilní aplikaci

Software

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám