Hlavní obsah

122 let Wall Street Journal

Novinky, Jan Barák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve svých počátcích se jeho náklad pohyboval kolem 7000 kusů denně, dnes je to přes dva milióny spolu s dalšími 930 000 online předplatiteli. Prestižní americký list The Wall Street Journal (WSJ), držitel 33 Pulitzerových cen za vynikající žurnalistickou činnost, dnes slaví výročí. Před 122 lety vyšlo jeho první číslo.

Foto: Profimedia.cz

The Wall Street Journal na ilustrační fotografii

Článek

The Wall Street Journal je mezinárodní zpravodaj, soustředící se ve svých článcích především na ekonomiku. Čtenáře neoslovuje pouze na americké půdě, velmi úspěšné jsou i jeho evropské a asijské mutace.

Za důležitý zdroj informací je celosvětově považována také internetová prezentace Wall Street Journalu. Stránky spuštěné v roce 1995 patří k nejnavštěvovanějším zpravodajským serverům v USA.

Až do roku 2003 byl WSJ ve Spojených státech dokonce nejčtenějším periodikem, pak mu ale toto prvenství vyfoukl USA Today a pevně ho ve svých rukou drží dodnes.

Nelehké začátky

U vzniku The Wall Street Journal stála trojice přátel, Charles Dowe, Edward Jones a Charles Bergstresser. Ti ho začali vydávat pod hlavičkou Dow Jones & Company, společnosti, která vznikla v roce 1982.

Přímým předchůdcem WSJ byl malý list Customers Afternoon Letter. Jones ho pouze přejmenoval na údernější The Wall Street Journal. Název pramení z Wall Street, ulice v New Yorku se světoznámou Finanční čtvrtí, kde sídlí třeba americká burza.

Foto: Profimedia.cz

The Wall Street Journal

Dne 8. července roku 1889 vyšlo historicky první číslo The Wall Street Journal.

V roce 1902 The Wall Street Journal změnil majitele. Vydavatelskou společnost za 130 000 dolarů koupil novinářský magnát Clarence Barron. Pod jeho úspěšnou vládou vzrostl počet prodaných výtisků ze sedmi tisíc denně na 50 tisíc. Barron ale v roce 1928 náhle zemřel, Velké hospodářské krize, která měla brzy postihnout USA, se tak nedožil.

Prosperující firmy se následně chopila rodina Bancroftů, která ji ovládala až do roku 2007.

Ve spárech Rupperta Murdocha

Svou moderní podobu získal WSJ už ve čtyřicátých letech 20. století. V době velké průmyslové expanze a rozmachu Spojených států. Modernizace obnášela vytvoření ikonového vzhledu hlavní strany a také nové strategie v oblasti národní distribuce. Jak moc byla strategie úspěšná, ukazují čísla. Došlo ke zvýšení nákladu z 33 000 kusů (rok 1941) až na 1,1 miliónu kusů (údaj z roku 1967).

I přes obrovský čtenářský narůst si i WSJ vybral slabší období. Stalo se tak v devadesátých letech, kdy se začalo spekulovat o jeho prodeji. Na vině byly klesající příjmy z reklamy a raketově rostoucí náklady na výrobu.

Zajímavosti 8. července

Svátek: Nora

Zajímavé události:

776 př.n.l byly zahájeny první řecké Olympijské hry

1497 portugalský mořeplavec Vasco de Gama vyplul na první přímou evropskou výpravu, cílem plavby byla Indie

1992 v ČR bylo zahájeno druhé kole tzv. kupónové privatizace

Zajímavé narození:

1808 Hynek Zátka (český podnikatel v oboru potravinářském)

1839 John D. Rockefeller (americký podnikatel, ropný magnát a první americký miliardář)

1958 Kevin Bacon (americký filmový herec, filmy Divoká řeka, Hráči se smrtí nebo Apollo 13)

Nyní je WSJ součástí největšího mediálního impéria světa společnosti News Corporation. Impéria, které vlastní Ruppert Murdoch, multimilionář a jeden z nevlivnějších lidí v USA. O klidnou budoucnost WSJ je tak snad postaráno a dnešní výročí nebude zdaleka poslední, které prestižní list oslaví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám