Hlavní obsah

Zmrzlinové trendy 2025: černý sezam i vanilková s olivovým olejem

4:41
4:41

Poslechněte si tento článek

K jakému zmrzlinovému typu patříte? Jste věrní své oblíbené kombinaci, nebo pokaždé pátráte po nové, neotřelé příchuti? Ať tak či onak – letos se připravte na opravdu zajímavé chutě. V nabídce mnoha zmrzlináren se objevuje třeba zmrzlina s příchutí dubajské čokolády a při troše štěstí možná narazíte i na lehce dekadentní variantu z černého sezamu.

Foto: Shutterstock

Elegantní a fotogenická zmrzlina z černého sezamu zaujme chutí i barvou.

Článek

Žebříčku nejoblíbenějších příchutí kraluje už léta osvědčená trojice: vanilka, čokoláda a jahoda. Přesto se zmrzlinový svět nebojí experimentovat – a čím bizarnější kombinace, tím větší šance, že se stane virálním hitem. Napadlo by vás polít vanilkovou zmrzlinu olivovým olejem? A ještě ji posypat solí?

Vanilková zmrzlina s olivovým olejem a solí

Zmrzlina s olivovým olejem není žádná novinka – zejména v Itálii ji takto podávají už léta. Donedávna tuto kombinaci znali jen opravdoví fajnšmekři – dnes ovládá sociální sítě. Lví podíl na tom má zpěvačka Dua Lipa, která ji označila za svou nejoblíbenější. Na sítích ji sleduje téměř 87 milionů lidí a mnozí z nich se pustili do experimentování. Názory se různí: někteří přísahají, že jde o nečekaně lahodnou kombinaci, jiní ji označují za přeceňovaný trend. Abyste si udělali vlastní názor, postačí vám tři jednoduché ingredience:

  1. Oblíbená vanilková zmrzlina (ideálně ta nejlepší, kterou seženete, ze smetany a pravé vanilky)
  2. Extra panenský olivový olej (spíše jemnější s ovocným nádechem, například Arbequina nebo Taggiasca)
  3. Vločková mořská sůl (maldonská, Fleur de Sel)

Klíčem k dokonalému zážitku je kvalita a poměr ingrediencí: na kopeček zmrzliny vám postačí lžička dobrého oleje a pár křupavých zrníček soli. Pokud se vám zdá kombinace příliš divoká, vzpomeňte si na chvíli, kdy jste poprvé ochutnali slaný karamel: sůl podpoří sladkost vanilkové zmrzliny podobným způsobem. A jestli chcete zážitek dotáhnout k dokonalosti, přidejte ke zmrzlině trochu letního ovoce, jako jsou meruňky nebo jahody.

Foto: Shutterstock

Vanilková s olivovým olejem a špetkou soli chutná líp, než byste čekali.

Zmrzlina s příchutí dubajské čokolády

Dubajská čokoláda vás nemohla minout – i když zájem pomalu opadá, pořád je to snad nejvirálnější gastronomický trend současnosti. Na vlně její popularity se vezou gastronomičtí influenceři i profesionální cukráři. Zmrzlináři nemohli zůstat pozadu, a tak se letos zhusta objevuje i zmrzlina inspirovaná dubajskou čokoládou. Ne že bychom to považovali za chybu – právě naopak. Kombinace pistáciové pasty, kvalitní čokolády a dokřupava opečených nudliček těsta kadayif v podobě zmrzliny funguje výborně a vyplatí se ji ochutnat.

Zmrzlina z černého sezamu

Na černo-černou zmrzlinu jste mohli narazit i v předchozích sezonách: připravovala se zejména z aktivního uhlí a byla to spíš rarita pro účastníky metalových festivalů a zarputilé gotiky. Letos ale chutná o poznání jinak a lépe: zmrzlináři se inspirovali v Asii a vsadili na pastu z černého sezamu, která zmrzlině dodává nejen sytou barvu, ale také intenzivní oříškovou příchuť s lehce hořkými tóny, podobnými jako u tmavé čokolády. V kombinaci s krémovým základem rozhodně zaujme a stojí za vyzkoušení.

Exotické citrusy

Z Asie přichází i další trend: zmrzliny z exotických citrusů. Rychle se prosazuje yuzu, drobný japonský citrus s chutí mezi citronem, mandarinkou a grapefruitem.

Hořkosladký bergamot ve zmrzlinách působí velmi elegantně a skvěle funguje v kombinaci s medem nebo ricottou.

Kombinace pomelo-grep není neznámá: doposud jsme si ji spojovali spíše s nealkoholickým pivem, ale jemnou hořkostí mile překvapí i v sorbetech.

Na instagramových účtech moderních cukrářů se pak objevují i zmrzliny s „limetovým kaviárem“ neboli finger lime: australským citrusem, jehož dužina připomíná perličky kaviáru, které v ústech jemně praskají.

Foto: Shutterstock

Víc je víc a u jednorožčí zmrzliny to platí beze zbytku. Chuť? Vedlejší efekt.

Šmoulové už netáhnou, nahradili je jednorožci

Zatímco dřív rodiče zvedali obočí nad divoce modrou „šmoulovou“ zmrzlinou s příchutí neidentifikovatelného bonbónu, dnes se děti fotí s duhovými kornoutky posypanými jedlými třpytkami. Jednorožčí zmrzlina je trochu přehnaná: sladká, pastelově barevná, často bez jasně definované chuti – ale fotogenická až běda. Někdy chutná po malinách, jindy po cukrové vatě, ale má především jeden jasný účel: vypadat dobře na Instagramu.

Už teď je jasné, že některé trendy tuhle sezonu nepřežijí, zatímco jiné se udrží déle (vsadili bychom si na exotické citrusy). A to je vlastně dobře – protože na jejich místo příští rok nastoupí další zajímavé novinky. V zákulisí zmrzlinové scény se už chystají fermentované zmrzliny, na větší rozmach čekají veganské alternativy a do hry by mohly výrazněji vstoupit i chutě z Latinské Ameriky. Jak to dopadne? Nechme se překvapit…

Anketa

Kterou zmrzlinu letos vyzkoušíte?
Zůstanu u klasiky
33,3 %
Jsem zvědavá/ý na vanilku s olivovým olejem
25 %
Musím ochutnat zmrzlinu s dubajskou čokoládou
8,3 %
Zkusím něco nového, třeba zmrzlinu z černého sezamu
12,5 %
Lákají mě exotické citrusy
20,9 %
Celkem hlasovalo 24 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám