Hlavní obsah

Recept na sněhové věnečky

Recept jsem kdysi našla v kuchařce Marie Janků-Sandtnerové, když jsem nevěděla, co si počít se zbylými bílky. Jako všechny její recepty i tento funguje tak perfektně, že věnečky od té doby peču každý rok.

Foto: Eva Malúšová-Rubínová

Sněhové věnečky

Článek
INGREDIENCE:
Spodní kolečka:
200 g hladké mouky1 lžíce 33% smetany
60 g moučkového cukru2 žloutky
1/2 lžičky citronové kůry100 g másla
Věnečky:
2 bílkyšpetka soli
140 g moučkového cukru
Dokončení:
120 g marmelády

POSTUP:

  1. Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte citronovou kůru a promíchejte. Přidejte studenou smetanu, žloutky a na kostičky nasekané studené máslo a zpracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte ho v chladu uležet do druhého dne. Poté jej rozválejte na výšku 5 mm a vykrájejte kolečka. Pečte při teplotě 170 °C asi 10 minut.
  2. Na věnečky šlehejte bílky se špetkou soli. Když se vytvoří jemná pěna, postupně přisypejte 50 gramů cukru a vyšlehejte tuhý sníh. Do něj pak vmíchejte zlehka vařečkou 90 gramů cukru. Sněhovou hmotu dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte věnečky o něco menší než spodní kolečka.
  3. Zvolna je sušte v troubě při teplotě 90–100 °C asi 30–40 minut. Nakonec spojte pomocí marmelády sněhové věnečky se spodními kolečky.

TIP: Slepené věnečky skladujte v suchu a chladu, vlhko jim příliš nesvědčí.

Výběr článků

Načítám