Článek
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| Spodní kolečka: | |
| 200 g hladké mouky | 1 lžíce 33% smetany |
| 60 g moučkového cukru | 2 žloutky |
| 1/2 lžičky citronové kůry | 100 g másla |
| Věnečky: | |
| 2 bílky | špetka soli |
| 140 g moučkového cukru | |
| Dokončení: | |
| 120 g marmelády |
POSTUP:
- Do mísy prosejte mouku s cukrem, přidejte citronovou kůru a promíchejte. Přidejte studenou smetanu, žloutky a na kostičky nasekané studené máslo a zpracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte ho v chladu uležet do druhého dne. Poté jej rozválejte na výšku 5 mm a vykrájejte kolečka. Pečte při teplotě 170 °C asi 10 minut.
- Na věnečky šlehejte bílky se špetkou soli. Když se vytvoří jemná pěna, postupně přisypejte 50 gramů cukru a vyšlehejte tuhý sníh. Do něj pak vmíchejte zlehka vařečkou 90 gramů cukru. Sněhovou hmotu dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený papírem na pečení nastříkejte věnečky o něco menší než spodní kolečka.
- Zvolna je sušte v troubě při teplotě 90–100 °C asi 30–40 minut. Nakonec spojte pomocí marmelády sněhové věnečky se spodními kolečky.
TIP: Slepené věnečky skladujte v suchu a chladu, vlhko jim příliš nesvědčí.

