Hlavní obsah

Recept na parmazánové hvězdičky

Kdo říkal, že slané sušenky nejsou dost vánoční? Vykrájejte z jednoduchého sýrového těsta hvězdičky a ozdobte je podle fantazie.

Foto: Eva Malúšová-Rubínová

Parmazánové hvězdičky

Článek
INGREDIENCE:
200 g hladké mouky 1/2 lžičky soli
100 g studeného máslačerstvě mletý černý pepř podle chuti
80 g strouhaného parmazánu1–2 lžičky sušených bylinek, např. tymián, rozmarýn
1 žloutek
Dokončení:
1 žloutek hrubá mořská sůl, semínka nebo bylinky na posypání

POSTUP:

  1. Do mísy prosejte mouku, přidejte studené máslo nakrájené na kostičky, nastrouhaný parmazán, sůl, pepř a případně sušené bylinky. Prsty zapracujte máslo se sýrem do mouky, až vám vznikne drobenka. Poté přidejte žloutek a velmi rychle zpracujte těsto — stačí, aby se spojilo v kompaktní kouli. Pokud by bylo příliš suché, přidejte lžíci ledové vody.
  2. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte na 2 hodiny odpočinout do lednice. Poté troubu předehřejte na 180 °C. Vychlazené těsto rozválejte na plát silný 3–4 mm. Pomocí vykrajovátka tvořte hvězdičky, případně jiný tvar. Položte je na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Povrch potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody. Nakonec posypte hvězdičky hrubou solí, trochou pepře nebo bylinkami podle chuti. Pečte 10–12 minut do chvíle, kdy okraje začnou zlátnout.

TIP: Zkuste část parmazánu nahradit pecorinem – hvězdičky budou ještě výraznější.

Výběr článků

Načítám