Článek
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| Korpus: | |
| 200 g máslových sušenek | 2 lžíce tuzemáku | 
| 100 g rozpuštěného másla | |
| Ořechová vrstva: | |
| 100 g nasekaných vlašských ořechů | 30 g másla | 
| 50 g hnědého cukru | 1 lžička skořice | 
| 1 lžíce medu | |
| Dýňová vrstva: | |
| 400 g krémového sýru (např. Philadelphia) | 1 lžička vanilkového extraktu | 
| 200 g dýňového pyré (upečená nebo vařená a rozmixovaná dýně) | 1 lžička skořice | 
| 150 g cukru | špetka soli | 
| 3 vejce | |
| Na ozdobu: | |
| šlehačka | pár ořechových jader | 
POSTUP:
- Korpus: Rozdrťte sušenky na jemnou směs a smíchejte je s rozpuštěným máslem a tuzemákem. Směs vtlačte na dno dortové formy o průměru 22 až 24 cm a dejte na chvíli do lednice, aby se korpus zpevnil.
 - Ořechová vrstva: V pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr, med a skořici. Za stálého míchání přidejte nasekané ořechy a nechte je lehce zkaramelizovat (asi 5 minut). Ořechovou směs rozetřete na sušenkový korpus.
 - Dýňová vrstva: V robotu ušlehejte krémový sýr s cukrem do hladké směsi. Vejce ušlehejte s cukrem do světlé pěny. Obě směsi zlehka spojte, promíchejte, přidejte dýňové pyré a zbylé přísady. Zlehka promíchejte stěrkou. Nalijte dýňovou směs na ořechovou vrstvu.
 - Dokončení: Cheesecake pečte v předehřáté troubě na 160 °C asi 50 až 60 minut, dokud nebude pevný, ale střed zůstane stále mírně třesavý. Nechte ho zchladnout při pokojové teplotě, poté chlaďte alespoň čtyři hodiny v lednici, ideálně přes noc. Při podávání dezert ozdobte šlehačkou a ořechy. Můžete ho posypat skořicí nebo kakaem.
 
