Článek
| INGREDIENCE: | |
|---|---|
| 1 špagetová dýně | 50 g vlašských ořechů | 
| 50 ml olivového oleje | 200 g krémového kozího nebo smetanového sýra | 
| 4 stroužky česneku | špetka římského kmínu | 
| několik lžic vařené cizrny (i z konzervy) | špetka mleté papriky | 
| čerstvý rozmarýn | sůl a pepř podle chuti | 
POSTUP:
- Předehřejte troubu na 200 °C. Špagetovou dýni rozkrojte napůl a vydlabejte semínka.
 - Poté obě poloviny potřete částí oleje, osolte a opepřete. Na plech vyložený pečicím papírem položte dýni řeznou stranou dolů a pečte asi 40 minut, dokud nebude téměř měkká.
 - Jakmile je dýně upečená, vydlabejte vidličkou její dužinu. Ta se začne oddělovat na vlákna, která připomínají špagety. Promíchejte je se zbylým olejem, dosolte, přidejte rozmarýn, cizrnu, drcený česnek, římský kmín a ořechy, pak špagety vraťte do dýňových lodiček.
 - Navrch přidejte sýr, mírně posypte mletou paprikou nebo jiným kořením pro zvýraznění chutí a vraťte do trouby pod gril. Podávejte rovnou z dýně nebo můžete špagety přendat na talíř.
 
TIP: Místo kozího sýra lze použít například parmazán, feta sýr nebo balkán. Pro větší sytost můžete přidat orestované kuřecí maso, eventuálně i rajčatové pyré.
