Článek
INGREDIENCE: | |
---|---|
4 lžíce oleje | chilli papričky podle chuti |
4 velká kuřecí stehna s kůží, rozdělená v kloubu | 800 g spařených oloupaných rajčat nakrájených na kostičky (nebo 2 plechovky krájených rajčat) |
3 větší cibule, oloupané, rozpůlené a nakrájené na silnější plátky | velká hrst čerstvého koriandru |
4 stroužky česneku, nasekané najemno | sůl |
2 lžíce rajčatového protlaku | mletý černý pepř |
2 lžičky koření adžika (v pastě nebo suché směsi) |
POSTUP:
- Ve větším kastrolu rozehřejte polovinu oleje na středně vysokém plamenu. Kuřecí maso osolte, opepřete a opečte ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte a dejte si stranou.
- Do hrnce přilijte zbytek oleje, cibuli, lehce osolte a za občasného míchání osmažte dozlatova. Přidejte česnek, rajčatový protlak, adžiku a chilli. Dobře promíchejte a nechte minutu rozvonět.
- Vmíchejte nakrájená rajčata i se šťávou, zvyšte teplotu a přiveďte k mírnému varu. Vraťte do hrnce kuře i se šťávou, kterou pustilo. Stáhněte teplotu a přiklopte. Duste asi 40–45 minut, dokud maso nebude úplně měkké. Nakonec vmíchejte nasekaný koriandr. Podávejte horké s rýží, čerstvým chlebem nebo plackou lavaš.
TIP: Koření adžika se prodává buď ve formě pasty, nebo jako suchá směs. V gruzínské kuchyni se používá při přípravě masa, ale i na ryby nebo k dochucení zeleniny a luštěninových pokrmů.