Hlavní obsah

Recept na čachochbili, voňavý gruzínský poklad 

1:16
1:16

Poslechněte si tento článek

Voňavý gruzínský poklad – kuřecí maso v bohaté rajčatové omáčce, v níž se snoubí koření adžika, pálivé papričky a svěží koriandr. Podávejte ho s rýží nebo kouskem čerstvého chleba, kterým setřete i tu poslední kapku omáčky.

Foto: Shutterstock

Čachochbili

Článek
INGREDIENCE:
4 lžíce olejechilli papričky podle chuti
4 velká kuřecí stehna s kůží, rozdělená v kloubu800 g spařených oloupaných rajčat nakrájených na kostičky (nebo 2 plechovky krájených rajčat)
3 větší cibule, oloupané, rozpůlené a nakrájené na silnější plátkyvelká hrst čerstvého koriandru
4 stroužky česneku, nasekané najemno sůl
2 lžíce rajčatového protlakumletý černý pepř
2 lžičky koření adžika (v pastě nebo suché směsi)

POSTUP:

  1. Ve větším kastrolu rozehřejte polovinu oleje na středně vysokém plamenu. Kuřecí maso osolte, opepřete a opečte ze všech stran dozlatova. Opečené maso vyjměte a dejte si stranou.
  2. Do hrnce přilijte zbytek oleje, cibuli, lehce osolte a za občasného míchání osmažte dozlatova. Přidejte česnek, rajčatový protlak, adžiku a chilli. Dobře promíchejte a nechte minutu rozvonět.
  3. Vmíchejte nakrájená rajčata i se šťávou, zvyšte teplotu a přiveďte k mírnému varu. Vraťte do hrnce kuře i se šťávou, kterou pustilo. Stáhněte teplotu a přiklopte. Duste asi 40–45 minut, dokud maso nebude úplně měkké. Nakonec vmíchejte nasekaný koriandr. Podávejte horké s rýží, čerstvým chlebem nebo plackou lavaš.

TIP: Koření adžika se prodává buď ve formě pasty, nebo jako suchá směs. V gruzínské kuchyni se používá při přípravě masa, ale i na ryby nebo k dochucení zeleniny a luštěninových pokrmů.

Související témata:

Výběr článků

Načítám