Článek
Někteří lidé se sběru bezinek bojí a považují je za jedovaté. Částečně mají pravdu, bobule – zvláště ty nezralé – obsahují jedovatou látku sambunigrin, která může způsobit nevolnost a zažívací potíže. Po zahřátí na teplotu vyšší než 80 °C se ale rozkládá, a tak jsou všechny sirupy, džemy a likéry, které projdou tepelnou úpravou, bezpečné.
Bezinky dokážou posílit organismus před nadcházející zimou a mají také léčivé účinky. Navíc mají nádhernou barvu a jsou k dispozici zadarmo, takže představují skvělou podzimní surovinu pro všechny, kdo si v kuchyni rádi hrají.
Jak sbírat plody černého bezu?
Na sběr se vypravte s košíkem a nůžkami ideálně dopoledne za slunečného dne. Buďte vybíraví a sbírejte jenom ty nejhezčí a opravdu zralé plody. Poznáte je podle toho, že bobule mají téměř černou barvu a stonky střapečků jsou sytě červené.
Odstřihněte je, opatrně uložte do košíku a zpracujte co nejdříve – bezinky se rychle kazí.
Až dorazíte s úlovkem domů, oddělte bobulky od stonků, práci si můžete ulehčit vidličkou. Vyberte všechny nezralé kousky a stonky, krátce je opláchněte a pak už jen stačí vybrat recept a můžete se pustit do přípravy posilujících podzimních dobrot.
TIP: Použijte rukavice a pokud máte tu možnost, bobulky oddělujte venku, šťáva ze zralých plodů se těžko smývá (nebo alespoň ochraňte pracovní místo omyvatelným ubrusem).
Co připravit z plodů černého bezu?
Bezinky můžete zpracovat stejnými způsoby jako jiné bobulové ovoce a připravit z nich sirupy, džemy i likéry. Mají léčivé účinky, takže se vyplatí používat je s mírou, nebo, pokud je chcete především na mlsání, kombinovat s jiným podzimním ovocem (např. jablka, hrušky, ostružiny, hroznové víno, švestky…).

Sirup z plodů bezu se tradičně užívá při nachlazení, kašli nebo lehkých infekcí dýchacích cest.
Sirup z plodů černého bezu
Na sirup budete potřebovat šťávu z bobulí. Můžete je prohnat odšťavňovačem nebo mlýnkem na ovoce, a neuděláte chybu. Pokud se ale chcete s výrobou víc „pomazlit“, můžete to udělat jako naši předkové: obrané bobule vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly jenom těsně ponořené. Přiveďte je k varu, odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Bobule pak vymačkejte přes čisté lněné plátno.
Šťávu odměřte a vraťte do hrnce. Na každý litr šťávy přidejte 1,2 kg cukru a šťávu z jednoho citronu a znovu přiveďte k varu a míchejte, až se cukr rozpustí. Horký sirup hned plňte do sterilních lahví, uzavřete vyvařenými víčky a nechte zchladnout.
TIP: Bezinkovou šťávu můžete zkombinovat s jablečnou nebo hruškovou šťávou. Pro chuť můžete přidat při vaření koření jako je hřebíček, badyán, anýz nebo skořice.

Bezinkový džem
U přípravy džemů ráda ovoce nejdřív prosypu cukrem a nechám přes noc odstát: uvolní se velké množství šťávy, cukr se rozpustí a příprava je pak kratší. Jednoduše v hrnci promíchejte cca 1 kg bezinek se 700 g krupicového cukru a přidejte šťávu z citronu. Ráno obsah nahrubo rozmačkejte šťouchadlem na brambory, přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud džem nezhoustne.
Nebo použijte želírovací cukr a postupujte podle návodu na obalu. Horký džem plňte do vysterilizovaných sklenic, uzavřete a nechte vychladnout.
TIP: Pro jemnější texturu můžete džem propasírovat přes sítko.
Bezinkový likér
Jako digestiv pro dospělé můžete připravit i podzimní likér z plodů bezu. Půl kila bobulí podlijte cca 200 ml vody, přidejte 500 g krystalového cukru a koření podle chuti (např. skořici, hřebíček nebo kůru z citronu či pomeranče). Krátce povařte do rozpuštění cukru a nechte zchladnout. Poté přidejte kvalitní alkohol (500 ml vodky nebo bílého rumu), přelijte do velké lahve se širším hrdlem a nechte pár dní rozležet. Zhruba po týdnu likér přeceďte a přelijte do lahví. Výsledkem je tmavě fialový likér s čistou chutí bobulí, který se dá podávat samotný, v koktejlech nebo v čaji.