Hlavní obsah

Jak vybrat a připravit slávky, aby chutnaly jako na dovolené u moře

2:58
2:58

Poslechněte si tento článek

Mořské plody si často spojujeme s dovolenou – talíř mušlí, sklenka vína a výhled na moře. A proč si tuhle atmosféru nedopřát i doma? Slávky jsou chutné a zdravé a jejich příprava je jednodušší, než byste možná čekali. Šéfkuchař Oldřich Matoušek poradí, jak je vybrat, očistit i připravit tak, aby vám chutnaly stejně jako u moře.

Foto: Hynek Hampl

Slávky na víně podle šéfkuchaře Oldřicha Matouška

Článek

Nad talířem slávek se budete cítit jako na dovolené, pochutnáte si a navíc dodáte tělu spoustu živin: jsou zdrojem hodnotných lehce stravitelných bílkovin, minerálních látek a omega-3 mastných kyselin. Obsahují velmi málo tuku, takže je můžete s klidem zařadit do jídelníčku i při redukční dietě.

Na to, jak je správně připravit, jsme se zeptali toho nejpovolanějšího - šéfkuchaře Oldřicha Matouška z pražské restaurace Bruxx, který ví o slávkách téměř všechno. V této restauraci jich každý měsíc připraví úctyhodné tři tuny. Poradil nám, jak slávky vybrat, připravit a podávat, aby byly nejen chutné, ale i bezpečné.

Na jednu porci budete potřebovat cca 700-800 g slávek, obvykle je koupíte za cenu kolem 200 korun (v akci je můžete pořídit i pod 100 Kč). Jak poznat čerstvé slávky? Oldřich Matoušek radí: „Při nákupu je dobré si k nim přičichnout – čerstvé slávky voní po moři. Poznáte je také podle syté barvy a uzavřených lastur. Otevřené nebo zapáchající kusy rozhodně nekupujte.“

Když si je přinesete domů, budou vyžadovat trochu péče: „Před přípravou je potřeba slávky nechat odpočinout alespoň půl hodiny ve studené vodě. Poté je důkladně vyperte – ideálně třikrát po sobě. Pokaždé je dobře promněte v rukách a vyměňte vodu za čistou. Pokud narazíte na otevřenou slávku, raději ji vyhoďte. Pootevřené kousky zkontrolujte – pokud voní, dají se použít.“

Slávky uvařte podle vybraného receptu a ještě jednou zkontrolujte: „Uvařené slávky poznáte podle toho, že se otevřou. Pokud se při vaření neotevřou, jsou špatné a je lepší je rovnou vyhodit. Kdyby se vám náhodou nějaká špatná otevřela, poznáte to – nevoní. V takovém případě je lepší obětovat celý kastrol,“ doplňuje šéfkuchař a přidává svůj oblíbený recept.

Slávky na bílém víně podle Oldřicha Matouška

Foto: Hynek Hampl

Jak si správně slávky vychutnat? Oldřich Matoušek je jí nejraději rukama, můžete ale použít otevřenou mušli jako kleštičky nebo sáhnout po vidličce. Hlavní je, abyste si jídlo užili.

Ingredience
1 kg čerstvých slávekvrchovatá lžíce studeného másla
1 šalotka nebo cibulehladkolistá petržel (podle chuti)
1 řapíkatý celersůl
100 ml suchého bílého vína

POSTUP

  1. Zkontrolujte slávky a vyhoďte ty, které jsou rozbité, otevřené nebo zapáchají. Slávky třikrát properte ve studené vodě, vždy po 30 minutách vyměňte vodu. Pootevřené slávky zkontrolujte čichem – pokud voní, dají se použít.
  2. Šalotku a řapíkatý celer nakrájejte nadrobno a zpěňte na olivovém oleji.
  3. Přidejte slávky a bílé víno, přiklopte poklicí, lehce osolte a vařte na 3 minuty na indukci nebo 6 minut na plynu. Víno se zredukuje a slávky pustí šťávu.
  4. Promíchejte a zkontrolujte, jestli jsou všechny otevřené. Zavřené slávky hned vyhoďte.
  5. Nakonec přidejte studené máslo a nasekanou hladkolistou petržel.

TIP: Podávejte s čerstvým pečivem, které si můžete namáčet do lahodné šťávy ze slávek.

Související témata:
Slávky

Výběr článků

Načítám