Hlavní obsah

Zlato chrání před inflací, míní většina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace v Česku sice pozvolna klesá, nicméně stále ještě dosahuje dvouciferné hodnoty. Není tedy divu, že lidé k ukládání či investování volných finančních prostředků volí zlato. Téměř tři pětiny Čechů ho považují za investici, která před inflací chrání.

Foto: Novinky

Považujete zlato za investici chránící před inflací?

Článek

Češi vnímají drahé kovy zejména jako investiční nástroj pro uchování hodnoty. Všímají si ale i sbírkového potenciálu, který zlatou minci či medaili zhodnocuje nad rámec ceny kovu, ukázal průzkum agentury STEM/MARK pro Českou mincovnu.

Desetina Čechů má doma zlatou cihličku a stejný podíl lidí i zlatou investiční minci. A právě zlatou minci si lidé nejvíce spojují s investicí, každý šestý oslovený si ji již někdy koupil, především pak za účelem zhodnocení peněz.

Do kterých aktiv je aktuálně rozumné investovat

Finance

„Na příkladu zlatých mincí v posledních letech vidíme, že si je lidé pořizují spíše z investičních důvodů a jako ochranu před inflací. Sbírky si tvoří jen čtvrtina těch, kdo cihličky, mince či medaile nakupují. Velmi oblíbenou minci Český lev si koupilo o mnoho více prvozákazníků, než u takovýchto výjimečných edic bývalo dříve obvyklé. Lidé, kteří chtějí hlavně zhodnocovat, si tak kromě zlatých cihliček kupují i mince, kde je nad rámec ceny kovu i značný sběratelský potenciál,“ doplnil obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix.

Pro investici do zlata a dalších drahých kovů se více než polovina lidí (56 procent) rozhodla sama, pětině to doporučil bankéř či finanční poradce, šestina lidí dala na rady přátel či rodiny a čtyři lidé ze sta se pro investici do zlata rozhodli na základě reklamy.

Zlato je z drahých kovů nejvíce preferované, což zmínily téměř tři pětiny lidí. Pět procent oslovených by jako investici volilo stříbro a šest procent pak platinu. Ovšem každý třetí respondent se rozhodnout nedokázal.

Anketa

Považujete zlato za investici chránící před inflací?
Rozhodně ano
15,9 %
Spíše ano
42,9 %
Spíše ne
14,2 %
Rozhodně ne
18,3 %
Nevím
8,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1624 čtenářů.

Více než tři čtvrtiny lidí považují investici do zlata za bezpečnou.

Téměř polovina má v drahých kovech uloženo do 50 tisíc korun, třetina do 150 tisíc korun, desetina pak dokonce přes půl milionu korun.

Lidé pro pořízení zlata preferují nejčastěji kamenné obchody, což v průzkumu uvedly dvě pětiny oslovených. Pětina upřednostňuje on-line nákup a čtvrtině na místě nezáleží.

Češi se v krizích častěji zajímají i o zlato

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám