Hlavní obsah

Zaměstnání načerno má mnoho rizik

Právo, kk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled může jít o lákavou nabídku, jak získat práci okamžitě a s penězi na ruku. Málokdo si v této situaci ale připustí, že práce načerno má své nevýhody a může mu přinést vážné komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Co je to vlastně práce načerno? Je to každá placená práce, na niž nebyla uzavřena pracovní smlouva, dohoda nebo vystavena faktura (máte-li živnostenský list). Často je pracovník lákán na okamžitý nástup, peníze na ruku a vyšší výdělek za stejnou práci, než kdyby byla uzavřena pracovní smlouva.

Práce načerno se řadí do tzv. šedé ekonomiky a je v podstatě trestným činem

„Výše povinných odvodů je v ČR vysoká. Pokud má zaměstnanec mzdu 20 tisíc korun čistého, náklady zaměstnavatele jsou téměř 35 tisíc korun. Pro podnikatele i zaměstnance je zdánlivě lákavé se platbě odvodů a daní vyhnout a o takto ušetřené peníze se rozdělit,“ uvedla Jaroslava Rezlerová ze společnosti ManpowerGroup s tím, že tento postup se může oběma stranám vymstít.

Výplatu nevymámíte, podporu nedostanete

Neexistuje-li žádná smlouva nebo dohoda, nikdy si nemůžete být jisti, že vám slíbené peníze budou vyplaceny.

„Když vám zaměstnavatel odmítne dát peníze, nemáte žádnou páku, jak z něj mzdu dostat. Většinou to začíná prodlužováním doby výplaty a slibem, že za pár dní dostanete zaplaceno. Po nějaké době je však jasné, že peníze už neuvidíte. Pracovali jste tedy několik týdnů zadarmo,“ upozornila Rezlerová.

Dovolená se bude počítat jinak, místo dnů v hodinách

Finance

Druhým rizikem je, že ze dne na den můžete o práci přijít, a to bez jakékoliv náhrady (nemáte nárok na dvouměsíční výpovědní lhůtu, během níž byste si mohli najít jiné zaměstnání, ani na odstupné). Dokonce nedostanete ani podporu v nezaměstnanosti (pro tu je nutné být alespoň 12 měsíců během posledních dvou let zaměstnán a odvádět sociální pojištění).

Zaměstnavatel za vás neplatí zdravotní ani sociální pojištění. Pokud si ho tedy nebudete platit sami, budou vám u pojišťoven narůstat dluhy, které vás jistě jednou doženou.

Dalším rizikem je to, že doba, kdy pracujete načerno, se vám nezapočítává do důchodu, takže ho budete mít nižší, než kdybyste celou dobu pracovali oficiálně.

Samozřejmě při práci načerno se vzdáváte i placené dovolené a různých benefitů, jež byste jako legální zaměstnanci měli.

Za práci načerno vysoké pokuty

Práce načerno se řadí do tzv. šedé ekonomiky a je v podstatě trestným činem, za který hrozí vysoké pokuty nejen zaměstnavateli (až 10 milionů korun), ale i pracovníkovi (až 100 tisíc korun). Pokud byste se chtěli pokutě vyhnout např. zamlčením své identity, hrozí vám postih až 200 tisíc korun.

„Takové riziko se rozhodně nevyplatí a je dobré se zamyslet nad všemi aspekty práce načerno dříve, než se pro tuto cestu rozhodnete,“ varuje Jaroslava Rezlerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám