Hlavní obsah

Zaměstnanci chtějí do penze v 60 letech, jenže plány vlády jsou jiné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za adekvátní věkovou hranici pro odchod do důchodu považují zaměstnanci věk 60 až 61 let. A to i s ohledem na stav české ekonomiky a průměrnou délku života. Shodují se na tom napříč všemi věkovými kategoriemi, od těch nejmladších až po ty nejstarší.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z Barometru zaměstnanců, ve kterém společnost Up Česká republika dlouhodobě sleduje postoje pracovníků k aktuálním tématům. Podle něj se na této věkové hranici shodují dvě třetiny zaměstnanců.

„Čísla ukazují, že zdravotní problémy jsou po šedesátém prvním roce věku častější,“ okomentoval postoj zaměstnanců ředitel společnosti Stéphane Nicoletti.

Jurečka: Chceme prodloužit zkušební lhůtu v práci

Ekonomika

Shodují se i na tom, že by měly fyzicky náročné profese odejít do penze dříve než ostatní. U těch se to domnívá 70,5 procenta respondentů. Oproti tomu u psychicky náročných profesí se to domnívá jen 44,5 procenta zaměstnanců a u žen s více dětmi pak zhruba třetina.

Prolomení hranice

Názory v průzkumu jsou přitom v přímém protikladu s plány vlády. Ta totiž chce prolomit současnou hranici pro odchod do důchodu, která se má ustálit na 65 letech. Ve své důchodové reformě chce jít daleko za ni. Lidé narození po roce 1981 by tak mohli odcházet do penze po 67. roku života. V případě ročníku 1983 je to dokonce skoro 67,5 roku.

Výše důchodu by se přitom podle zaměstnanců měla řídit především odpracovanými roky, průměrným výdělkem, tedy penězi odvedenými do systému, a fyzickou náročností práce. Méně často pak zmiňují psychickou náročnost nebo počet vychovaných dětí.

„Pro mladší generace již není problémem pouze věk odchodu do důchodu, ale spíše potřeba dostatečného důchodu, který jim umožní slušně žít i v pozdějším věku. V důsledku toho nutně nevidí smysl v tom, aby celý život přispívali a následně nedostali téměř nic,“ doplnil Nicoletti.

Anketa

Jaký by měla být hranice odchodu do důchodu?
pod 60 let věku
8,1 %
60-61 let
82,5 %
62-63 let
4,1 %
63-64
0,6 %
64-65
2,2 %
nad než 65 let věku
2,5 %
Celkem hlasovalo 24580 čtenářů.

Odbory ladí plán protestních akcí. Nálada ve společnosti je špatná, lidem zbývá málo peněz, říká Ďurčo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám