Hlavní obsah

Za ukradenou šňůru i se spodním prádlem nedostala od pojišťovny nic, nebyl překonán zámek

Právo, Jindřich Ginter, Monika Ginterová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada pojišťoven hlásí nárůst počtu vloupání, přestože podle statistik pojišťoven se paradoxně nejméně v bytech krade v červnu a nejvíce před a po Vánocích. I když jste pojištěni, můžete mít však s výplatou pojistného plnění smůlu. Kromě toho, že mnoho lidí je vzhledem k pořizovací hodnotě nemovitosti pojištěno na malé částky, jednou z hlavních podmínek pro výplatu pojistky je to, aby se jednoznačně prokázalo, že zloděj překonal zábrany uvedené v pojistné smlouvě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jestliže to prokazatelné není, musí nastoupit policejní vyšetřování, expertízy a soudní verdikt. Jedině pak pojišťovna plnění vyplatí. Jenže někdy sice krádež zabolí, ale z celkového pohledu je škoda pro takové martýrium příliš nízká. Podobně jako u jedné klientky Kooperativy.

„Paní žádala náhradu škody za odcizenou prádelní šňůru s pověšenými 14 ks dámskými kalhotkami včetně kolíčků. Bohužel jsme museli pojistné plnění odmítnout, protože nedošlo k překonání překážky při odcizení,“ vysvětlil mluvčí Kooperativy Milan Káňa.

„Tradiční chybou mnoha majitelů domů je to, že mají nebytové prostory pojištěné na pět tisíc, ale přitom v nich nechávají třeba kolo za třicet,“ dodal Václav Bálek z České pojišťovny.

Postižení lidé také nejčastěji dělají chybu, že cenné věci nemají vyfotografované a nemají k nim účty. Pojišťovna vyplatí plnění relativně bez komplikací pokud zloděj překonal všechny překážky a zábrany uvedené ve smlouvě. Jestliže ale známky vloupání nejsou patrné, musí například zámek jít na policejní expertizu a v některých případech se čeká na verdikt soudu.

Kradou se i kuchyňské linky

„Krade se všechno. Z rekreačních objektů to jsou především motorové pily, sekačky, traktůrky. Z domácností zlaté šperky, hodinky, oděvy, notebooky, kamery a fotoaparáty i klíčky od aut. Z rozestavěných rodinných domů jsou to často již i zabudované předměty jako kotle a radiátory i kuchyňské linky včetně spotřebičů,“ dodal Káňa.

Bytové vloupačky však také lákají pojistné podvodníky. „V roce 2009 jsme zaregistrovali stoupající tendenci v počtu hlášení majetkových škod z důvodu krádeže. Co se týče pojistných podvodů, podařilo se loni našim vyšetřovatelům zachytit případy z pojištění majetku a odpovědnosti bezmála v hodnotě deset miliónů korun,“ řekla Právu Renata Svobodová z České podnikatelské pojišťovny.

Fixloval se sbírkou autíček - chtěl 3,5 miliónu korun

Nejzajímavějším odhaleným případem u ČPP bylo fingované odcizení sbírky autíček v hodnotě 3,5 miliónů korun. „Podvodník si obaly autíček dělal v domácí dílně a falšoval znalecký posudek na hodnotu sbírky. V současné době jsou všichni aktéři trestně stíháni,“ dodala Svobodová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám