Hlavní obsah

Vloupačku bumpingem pojišťovny nemusí proplatit

Právo, gin, rav, vor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pojišťovny se nezabývají tím, zda pro vloupání do domu byl použit zázračný paklíč bumping. Rozhodující je pro ně policejní expertíza. Pokud ji poškozený nemá v ruce, může na odškodnění z pojistky zapomenout.

Foto: Pekka Sakki, ČTK

Článek

Pro pojišťovny je totiž klíčová doložená skutečnost, zda při vloupání byly překonány bezpečnostní zábrany uváděné ve smlouvě, tedy i zámek u dveří. Problém je však v tom, že bumping se dostane snadno přes běžné zámky, aniž to na první pohled poznáte.

Původně metoda zámečníků

Podle mluvčí kriminální policie Pavly Kopecké je bumping metoda, která se ve zločineckých kruzích rok od roku rozmáhá. Přitom původně tímto způsobem, tedy pomocí jakési planžety a opakovaným poklepáváním, otevírali dveře profesionální zámečníci.

„Zámečnické firmy už ale vyrábějí speciální bezpečnostní vložky na zámky, které jsou proti této metodě účinné. To je jediné možné doporučení, jak se s tímto problémem vypořádat,“ uvedla Kopecká.

Někdy nepomůže ani posudek

Jestliže na místě vloupání není na první pohled patrné násilné překonání zámků, je podle pojišťoven bezpodmínečně nutná okamžitá policejní expertiza.

„Pokud by klienta navštívili zloději metodou bumpingu, pak je třeba, aby policie poslala zámek na expertizu ještě v den, kdy přijede na místo případ vyšetřit a zdokumentovat. Expertiza zásah cizím tělesem a manipulaci odhalí. Potom není problém škodu zlikvidovat,“ sdělil Právu Václav Bálek z České pojišťovny.

Mluvčí kriminální policie Kopecká souhlasí s tím, že často je těžké vůbec dokázat, že někdo vnikl do bytu (pomocí bumpingu) násilím a pojišťovny potom odmítají poškozeným škodu uhradit.

„Dá se to často zjistit opravdu až znaleckým zkoumáním a někdy ani tím ne. Stává se, že ten posudek není zcela jednoznačný, a pak nastávají problémy s pojišťovnami, které to odmítají vyplácet,“ potvrdila Kopecká.

„Metoda rozhození stavítek v zámku poklepem byla poprvé prezentována už před dvěma lety. Nepozorujeme nárůst případů, kdy by došlo k vniknutí do objektu, domácnosti, bez viditelného poškození zámku. Jsou to stabilně desítky případů ročně. Neprokáže-li se jeho poškození při šetření Policií ČR, pojistné plnění pojišťovna vyplatit nemůže,“ zdůraznil Milan Káňa z Kooperativy.

"Jde o pár případů za poslední tři roky," potvrdil Václav Bálek z České pojišťovny.

Už to existuje roky

Prodejem tak zvaných Bump Keys klíčů se zabývá jedna firma v Sokolově. „Jednotlivých klíčů Bump Keys prodáme ročně řádově stovky,“ řekl Právu její majitel Evžen Ivanov.

Podle Ivanova není Bump Keys žádný zázrak. „Šikovný zámečník, když pochopí princip zámku, tak si jej vyrobí sám pilníkem,“ uvedl. „Navíc nyní se už vyrábějí mnohem lepší vložky, které lépe těmto klíčům odolávají, než například v roce 2000, kdy byly klíče Bump Keys velkým hitem,“ dodal.

Zloděje od poctivého řemeslníka prý Ivanov pozná. Jenže 99 procent obchodů podle něj probíhá přes internet. „Tam je to těžší, a proto vedeme archív klientely, který je navíc jištěn adresami vedenými přepravci našeho zboží,“ sdělil.

Podle Ivanova jsou obavy lidí kvůli prodeji klíčů Bump Keys zbytečné. „Zloděj je nebude pořizovat, protože při jejich použití se musí do klíčů klepat, což vydává zvuky, které by jej při vloupání prozradily,“ uvedl Ivanov.

Jenže na internetových stránkách má sokolovská firma informace opačné. „Tato technika nezpůsobuje téměř žádné poškození válce a v praktickém použití je velmi tichá,“ uvádí na svých internetových stránkách.

Nejedná se o pojistný podvod?

Podobné případy, kdy je zámek nepoškozený, ale byt vyloupený, pak často zkoumají vyšetřovatelé pojišťovny, zda se nejedná o pojistný podvod. Z poškozeného, který nahlásil vloupání, se tak může rázem stát vyšetřovaný.

„Vždy se v podobných případech opíráme o stanovisko soudních znalců,“ říká Jiří Cívka v z Generali Pojištovny.

„Policie je na místo případu přivolána zpravidla bezprostředně po zjištění škody a má nejlepší prostředky k odhalení průběhu události. Je-li v dokumentaci informace, že nebyly překonány žádné překážky bránící vniknutí, nemůžeme odhalit, zda šlo právě o případ použití zázračného paklíče anebo o jiné okolnosti, které však vypadají následně stejně – neporušený zámek, a přesto uvnitř někdo byl a kradl,“ konstatuje Eva Svobodová z UNIQA pojišťovny.

Každopádně podle ní platí, že podle pojistných podmínek musí pachatel překonat překážky bránící mu v loupeži nebo odcizení, jinak nelze škodu vyplatit.

Podnikatelská pojišťovna se s nepoškozenými zámky setkává minimálně

"V případech krádeží, při kterých nebyla překonána překážka, tedy zámek, vstupní dveře, stěna, či nebyly zajištěny viditelné stopy po násilném vniknutí do bytu či nemovistosti, pojišťovna nemůže vyplatit pojistné plnění," potvrdila i za Českou podnikatelskou pojišťovnu Renata Svobodová. S podobnými případy se ale podle ní ČPP setkává minimálně.

"Naši specialisté sporné případy prověřují, opodstatněním pro výplatu pojistného plnění v takovém případě je pouze posudek podložený policejní expertizou," dodala Svobodová.

Anketa

Chystáte nějaká opatření proti bumpingu u sebe doma?
Ano
14,4 %
Ne
85,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7750 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám