Hlavní obsah

Za jízdu s alkoholem v krvi hrozí řidičům tvrdé postihy i pád do dluhů

Právo, svj

Podle policejních statistik způsobí čeští řidiči, kteří se před cestou posilnili alkoholem, v průměru dvanáct nehod denně. Loni Policie ČR zaznamenala celkem 4251 takových nehod. Vážným zraněním při nich podlehlo 48 lidí. Viníci těchto vážných nehod si odpykají měsíce až roky za mřížemi a čekají je dluhy za způsobenou škodu.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

„Nejvyšší podíl dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu na celkovém počtu šetřených nehod jsme v loňském roce zaznamenali v Plzeňském, Jihočeském a Pardubickém kraji,“ komentuje vývoj ředitel služby dopravní policie Tomáš Lerch.

Ačkoliv celkové počty nehod, v nichž figuruje alkohol, od roku 2011 klesají, alarmující podle Lercha je, že loni u celkem 3215 dopravních nehod zaviněných pod vlivem alkoholu policisté naměřili řidičům více než 1,0 ‰ alkoholu v krvi. To představuje více než tři čtvrtiny z celkového počtu nehod zaviněných pod vlivem alkoholu.

Trestný čin, nebo přestupek?
Alkohol do 0,3 ‰přestupekbez bodů, pokuta do 20 000 Kč, zákaz řízení na 6 měsíců až 1 rok
Alkohol 0,3 až 1 ‰přestupek7 bodů, pokuta do 50 000 Kč, zákaz řízení na 1 až 2 roky
Alkohol nad 1 ‰trestný čin7 bodů, trest odnětí svobody až na 1 rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti
Zdroje: Trestní zákoník (zákon č. 40/2009 Sb.) Zákon 361/2000 Sb. o silničním provozu

Za řízení v opilosti do jednoho promile se provinění považuje za přestupek, nad danou hranici pak za trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. Tato hranice je stanovena rozhodovací praxí soudů. Zároveň nesmíte mít „škraloup“ z minulosti v podobě řízení či způsobení nehody v tomto stavu.

Výluka z pojištění

Když už v podnapilém stavu zaviníte nehodu a dopadnete „dobře“, tedy bez újmy na zdraví, a způsobíte „jen“ škodu na majetku, její úhradě se nevyhnete. Jestliže se spoléháte na pojištění, měli byste zbystřit. U havarijního pojištění je totiž řízení pod vlivem alkoholu a jiných návykových látek ve výlukách.

„Pokud řidič pod vlivem alkoholu zaviní dopravní nehodu, pojišťovna z jeho povinného ručení škodu poškozeným uhradí, toto vyplacené pojistné plnění však bude po viníkovi nehody vymáhat zpět,“ upozorňuje mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. A jak dodává, postihu od pojišťovny se řidič nevyhne ani v případě, že dechovou či krevní zkoušku odmítne.

Někteří lidé si ale nedají říct ani opakovaně. V České pojišťovně je rekordmanem řidič z Brněnska, který nejprve způsobil dopravní nehodu, při které měl v krvi 6,2 ‰ alkoholu.

„Rok po incidentu opravoval na svém dvoře traktor. Ten se samovolně rozjel a spadl do požární nádrže. Úplně ji zničil a z traktoru se vylily veškeré provozní kapaliny. Za škodu zaplatila pojišťovna několik set tisíc korun. Viníkovi tentokrát policisté naměřili ‚pouze‘ 4,9 ‰,“ popisuje Ivana Buriánková. Vysokou částku pak pojišťovna po viníkovi vymáhala zpátky.

Za újmu na zdraví se platí i milióny

Při vážných nehodách zaviněných alkoholem se řidič kromě doživotních výčitek svědomí či zdravotních následků rázem ocitá i před dluhem v řádech desítek až stovek tisíc korun. V případě újmy na zdraví se pak škody nezřídka vyšplhají do řádů miliónů korun.

Své o tom ví i řidič z Olomoucka, který po vypití několika piv a panáků slivovice nasedl do vozu a společně s podobně podnapilým spolujezdcem po pár kilometrech nezvládl řízení a v plné rychlosti narazil do stromu. Náraz automobil odmrštil do pole, přičemž z něho vypadl nepřipoutaný spolujezdec, který následkem toho utrpěl těžká zranění a měl natřikrát zlomenou páteř.

Řidiči policisté naměřili v dechu více než 4,6 ‰ alkoholu. „Navíc vyšlo najevo, že daný muž byl již dříve odsouzen pro trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky k zákazu řízení na dobu tří let,“ dodává Buriánková.

Takovým řidičům hrozí nejen ztráta řidičáku a placení astronomických částek, ale i vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám