Hlavní obsah

Výchovné se omezí, přestane se valorizovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidla pro nárok na výchovné se za necelé tři roky změní. U budoucích penzistů ho postupně nahradí fiktivní vyměřovací základ. A změna se dotkne i lidí, kteří jej pobírají. V současnosti se totiž tento příplatek k důchodu pravidelně valorizuje, tedy navyšuje stejně jako zbytek penze. To ale od roku 2027 skončí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od loňska, kdy bylo výchovné zavedeno, se vždy jednomu z rodičů vyplácí k důchodu bonus ve výši 500 korun za každé vychované dítě, přičemž není stanovený žádný limit. Takže pokud člověk vychoval třeba čtyři děti, dostává k penzi měsíčně dva tisíce navíc.

Většinou jej dostávají ženy, protože s dětmi byly na mateřské a rodičovské, a mají proto nižší důchody.

V budoucnu už ale matky jednoho či dvou dětí na tuto podporu nedosáhnou, vyplývá z návrhu penzijní reformy ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Děti rodičům ze svých odvodů přispívat nebudou

Domácí

„U žen se třemi a více vychovanými dětmi se bude výchovné poskytovat, byť v omezené míře. Bude činit 500 korun jako dnes, ale bude náležet až od třetího vychovaného dítěte,“ potvrdil chystané změny mluvčí resortu Jakub Augusta.

Rodiče méně dětí ale úplně zkrátka nepřijdou. U prvních dvou dětí má výchovné nahradit fiktivní vyměřovací základ za dobu strávenou na rodičovské vycházející z celorepublikové průměrné mzdy v daném roce.

Pět set korun jako dnes bude náležet až od třetího vychovaného dítěte
Jakub Augusta, mluvčí MPSV

Počítá se s postupným nabíháním nových pravidel. Takže důchodci, kteří půjdou do penze v roce 2027, dostanou u prvního a druhého dítěte výchovné ve výši 300 Kč měsíčně za každé, u těch v roce 2028 to bude po 200 korunách a u nastupujících penzistů v roce 2029 po stokoruně.

A ještě jedna změna čeká výchovné. Od roku 2027 se přestane pravidelně valorizovat. To se týká i těch, kdo ho již pobírají.

Stát nemá peníze

Důvodem je podle ministerstva stav státní kasy. „V nepříznivé situaci současných veřejných financí představuje výchovné jednu z největších nových výdajových položek, u které nebyl zaveden zdroj financování, tedy buď adekvátní příjmy, či snížení výdajů na straně druhé,“ napsal úřad v důvodové zprávě.

Jurečka představil reformu penzí

Domácí

Návrh kritizuje exministryně práce Jana Maláčová (SocDem), za jejíhož úřadování bylo výchovné zavedeno. „Ta náhrada je špatná, protože výchovné má ocenit fakt, že ženy mají kvůli péči o dítě trvale nižší mzdy. Novinka oceňuje jen mateřskou a rodičovskou. Ale nižší plat je i v další péči života dítěte,“ řekl Novinkám Maláčová.

„Děti, když jsou malé nebo ve škole, jsou často nemocné, takže si berete ošetřovné a zůstáváte s nimi doma. To všechno má vliv na další kariérní vývoj,“ tvrdí s tím, že právě to mělo řešit výchovné.

Připomněla, že ženy mívají kvůli péči o dítě nižší i důchody, přičemž jejich partneři většinou většinou umírají dříve a ony se pak údajně propadají do chudoby.

Problémem je podle Maláčové i zrušení valorizačního navyšování u výchovného. „Zvlášť po dvouleté vysoké inflaci se ukazuje, že je valorizace nezbytná,“ dodala.

Předsedkyně Rady seniorů Lenka Desatová je smířlivější. Náhrada výchovného fiktivním vyměřovacím základem je podle ní dobrým řešením. „U valorizace pak záleží na výši inflace. Pokud bude okolo dvou nebo tří procent, tak to takový problém není,“ řekla.

Schillerová: Penzijní reformu revidujeme, až budeme ve vládě

Ekonomika

Výběr článků

Načítám