Hlavní obsah

Výběr z bankomatu v cizině se může prodražit

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada Čechů mířících na letní dovolenou místo návštěvy směnárny preferuje výběry z bankomatů přímo v cizině. Praktické je, že se nemusíte obávat, že vás někdo o peníze okrade, pozor je ale třeba dávat na to, kolik si vaše banka za takové výběry účtuje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Výběr z bankomatu v cizině se může prodražit.

Článek

Často se jedná o mnohonásobně vyšší poplatky než za výběr v České republice. Chytrou volbou tak můžete ušetřit při opakovaných výběrech až několik set korun. Obecně platí, že je výhodnější vybrat jednorázově vyšší částku, než abyste během dovolené chodili vybírat častěji.

Třeba Česká spořitelna, která má v tuzemsku nejvíce klientů, dělí poplatky podle toho, zda v cizině vybíráte z bankomatu mateřské firmy Erste, nebo z bankomatu ostatních finančních domů. Pokud využijete Erste při výběrech třeba na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku nebo v Chorvatsku, za výběr platíte pouze pět korun.

U všech ostatních bankomatů je to už 125 korun, takže při výběru cizí měny v hodnotě 1000 Kč z cizí banky tak vlastně přeplatíte 12,5 procenta z vybírané částky a při výběru ekvivalentu 2000 Kč „pouze“ 6,5 procenta. Třeba na cesty do oblíbeného Chorvatska se ale tato Česká spořitelna při výběru z rozsáhlé sítě vlastních bankomatů vyplatí.

Poplatky za výběr z bankomatů v cizině
Bankapoplatek
Česká spořitelnabankomat Erste 5 Kč, ostatní bankomaty 125 Kč
Komerční banka99 Kč
ČSOB100 Kč
Moneta MB100 Kč 0,5 procenta z vybírané částky
Raiffeisenbank100 Kč 0,5 procenta z vybírané částky
mBankvýběr 1500 Kč a více zdarma, jinak 29 Kč
Equa bank9 Kč
Air BankEU 25 Kč, mimo EU 100 Kč
Revolutdo 200 eur/liber měsíčně zdarma, potom 2 procenta z vybírané částky

Moneta a Raiffeisenbank účtují 100 Kč + 0,5 procenta z vybírané částky. Při výběru ekvivalentu 1000 Kč zaplatíte 105 Kč, tedy 10,5 procenta navíc, u výběru částky odpovídající 2000 je to potom 5,25 procenta navíc.

Moneta ale nově nabízí Tom účet, jejž si můžete otevřít přes mobilní aplikaci nebo v pobočce. Je určen jak pro nové, tak pro stávající klienty. Jeho vedení je zdarma stejně jako například právě výběry z bankomatů v cizině.

Komerční banka si za výběr v cizině účtuje 99 Kč a ČSOB 100 Kč. Při výběru částce odpovídající 1000 Kč tak přeplatíte desetinu. Mnohem příznivější poplatky mají takzvané nové banky, jako mBank, Equa Bank nebo Airbank.

mBank při výběru částky vyšší než 1500 Kč nabízí výběry v cizině u všech bankomatů zdarma, u nižších částek se platí 29 Kč za výběr. Ve srovnání s Českou spořitelnou tak výběr 1000 Kč vyjde o 96 Kč levněji. Equa Bank si zase účtuje u výběrů 9 Kč, tam ve srovnání s ČSOB ušetříte 91 korun. Airbank zase v zemích EU vybírá poplatek 25 Kč, mimo EU je to 100 korun.

Nebojte se alternativy

Nejvýhodněji se jeví výběry z bankomatů u internetových startupů. Příkladem může být britský Revolut, u jehož virtuálního účtu neplatíte nic za zřízení ani žádné měsíční poplatky. Za jednorázový poplatek 6 eur k účtu dostanete mezinárodní platební kartu MasterCard.

S Revolutem, kam si z banky můžete poslat peníze v korunách, máte vždy v průběhu 30 dní výběry částky do 200 eur v zemích eurozóny nebo 200 liber ve Velké Británii zdarma. To na kratší dovolenou postačí. Pokud ne, banka si účtuje při výběrech nad tuto hranici dvě procenta z vybírané částky, takže třeba při výběru ekvivalentu 1000 Kč byste platili 20 korun.

Pro srovnání jsme využili základní programy bank. U vyšších programů jsou u některých bank výběry z bankomatů zdarma. Je to třeba eKonto Komplet u Raiffeisenbank, u něhož ale platíte za vedení účtu měsíčně 129 korun.

Poplatky za výběr v zahraničí se platí u eKonta Smart, kdy je při aktivním využívání účtu jeho vedení zdarma. Podobně u Komerční banky máte výběry v cizině zdarma s účtem Můj účet Gold, jehož měsíční vedení ale stojí 169 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám