Hlavní obsah

Většina rodičů vydá za prázdninový pobyt dítěte do 10 tisíc

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společná dovolená s rodiči, pobyt u prarodičů a dětský tábor, to je tradiční náplň prázdninových dnů českých dětí. Ani letos tomu nebude jinak. Dvě třetiny rodičů plánují do prázdninových pobytů svých dětí investovat částku do 10 tisíc korun. I letos plánování volných dní ovlivnil covid-19, každý druhý rodič se bude rozhodovat podle pandemické situace.

Foto: Profimedia.cz

Pětinu českých dětí čeká společná dovolená s rodiči v zahraničí.

Článek

Prázdniny jsou tady a české děti opět po několika týdnech, které po koronavirové pauze trávily ve škole, čekají dva měsíce volna. Většina dětí alespoň část z nich prožije mimo domov, pouze šest ze 100 stráví doma celé prázdniny.

Ty ostatní se mohou těšit na roky prověřenou trojkombinaci. Ta obnáší společnou dovolenou s rodiči, v Česku (65 procent) i v zahraničí (22 procent), pobyt u prarodičů (57 procent) a příměstský (21 procent) či pobytový tábor (31 procent).

Letní tábory jsou letos pro mnohé děti velmi potřebné, ne všichni si je ale mohou dovolit

Děti

Zhruba čtvrtina dětí prožije dva týdny prázdninového dobrodružství mimo domov. Více než pětina bude mít od rodičů zajištěný program jinde než doma na tři týdny a celý měsíc nebude ve své posteli spát další téměř pětina dětí.

Kapesné v hotovosti i na kartě

Na úhradu letních pobytů svých dětí musí rodiče počítat s náklady navíc. „Do 10 tisíc korun chtějí do prázdninového pobytu svého dítěte letos investovat téměř dvě třetiny rodičů. Proti loňským prázdninám se to přitom nijak nezměnilo,“ uvedla Kateřina Petko z Equa bank, která prováděla průzkum mezi 500 rodiči dětí od pěti do 18 let.

K ceně pobytu se samozřejmě musí přičíst i kapesné pro děti. Každý druhý rodič z těch, které pošlou děti na tábor, vybaví děti kapesným do 50 korun na jeden den pobytu. Většina z nich (86 procent) dává dětem kapesné v hotovosti, ale každý sedmý jim ho pošle na platební kartu, kterou má dítě s sebou na táboře.

Plány bude řídit i covid-19

Stejně jako loni, tak i letos zasáhl do plánování letních prázdnin covid-19. Postoj rodičů je v tomto směru zhruba půl na půl - polovina považuje za důležité vzít v úvahu při plánování prázdnin pandemickou situaci a druhá polovina to za důležité nepovažuje.

Dotace na letní doučovací kempy navýšeny, MŠMT má podpořit všechny žadatele

Věda a školy

Při úvahách, zda pošlou děti k babičce a dědečkovi, bere třetina českých rodičů v potaz to, zda byli prarodiče již očkováni proti covid-19. Naopak pro tři čtvrtiny to žádnou roli nehraje.

„Pandemická situace se promítá i do úvah o cestovním pojištění dětí na některou z prázdninových cest. Čtvrtina českých rodičů ho bude uzavírat a bude si předem zjišťovat, zda kryje i rizika spojená s covid-19. Dalších 13 procent ho bude také uzavírat, ale nebude si zjišťovat, zda se vztahuje i na rizika s covid-19. Zbývajících 62 procent uzavření cestovního pojištění neplánuje,“ dodala Petko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám