Hlavní obsah

Velký zájem o předčasné penze trvá, vláda zpřísní podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájem desetitisíců lidí o předčasný důchod ani letos neopadá. Už teď se počet žádostí blíží k rekordu za celý loňský rok, kdy byla předčasná penze výjimečně výhodnější než pozdější odchod do řádného důchodu. Ti, kteří uvažují o dřívější penzi, přitom mají už jen pár dní na registraci, než se podmínky z popudu vlády zpřísní.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Počet žádostí o předčasné důchody je v porovnání s měsíci předchozích let vyšší,“ řekla Právu mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jitka Drmolová. Správa za prvních sedm měsíců letošního roku přijala 68 887 nových žádostí o předčasnou penzi. Je to několikanásobně více než ve stejném období v předchozích letech. Loni jich za leden až červenec lidé podali 18 396.

Pak ovšem s další mimořádnou valorizací vlivem vysoké inflace nastal obrat a do konce roku se přihlásilo celkem 80 653 lidí. Letošní bilance se tak k loňskému výjimečnému rekordu blíží. Pro porovnání, za prvních sedm měsíců roku 2021 lidé podali pouze 14 694 žádostí o předčasný důchod, za celý tento rok to bylo 30 006.

Masivní zájem o předčasnou penzi loni probudily hned dvě mimořádné valorizace, v červnu a září. S jejich započítáním se stal předčasný důchod finančně výhodnější než řádný v letošním roce, do něhož se tyto dvě valorizace nezapočítávají.

Lidé, kteří po celý život vydělávali měsíčně v průměru 20 000 korun hrubého, letos získali novou starobní penzi okolo 16 800 korun.

Pokud ale loni požádali o předčasnou penzi a do důchodu měli méně než tři měsíce, dostali přes 18 tisíc. A i když jim do řádného důchodu zbýval skoro rok, vyšla jim předčasná penze zhruba o dvě stovky výhodněji.

Předčasné penze už nebudou výhodné. Lze ale využít trik

Finance

Loňský rok byl výjimečný

Mnoho lidí blížících se důchodovému věku tak loni raději buď odešlo předčasně do penze, anebo si o ni jen zažádali bez výplaty a pracovali dál. Až budou chtít přestat pracovat, výše důchodu se jim znovu vypočítá včetně toho, že se jim započítají i mimořádné valorizace.

I letošní rok vlivem vysokých cen došlo na mimořádnou valorizaci, a to v červnu. Oproti řádnému důchodu s nástupem v příštím roce ale předčasná penze už pravděpodobně výhodná není.

Vládní koalice prosadila omezení výše mimořádné valorizace v červnu a další taková valorizace se letos už nerýsuje. Ministerstvo práce a sociálních věcí už také avizovalo, že řádné navýšení důchodů v lednu bude činit okolo 400 korun pro každého.

Definitivně jasno o výhodnosti nebo nevýhodnosti předčasné penze bude teprve později.

Od září se mají předčasné penze oproti řádným více krátit než nyní

To už ale pro ni mají platit zpřísněné podmínky. Ministr práce Marian Jurečka (KDU- ČSL), který na výhodné předčasné penze loni sám upozorňoval, než si uvědomil rozpočtové dopady a dupl na brzdu, chce, aby vstoupily v platnost už v září. I když o nich ještě má hlasovat Senát a novelu musí podepsat prezident.

Formulář zaručuje nynější podmínky

Přesto odborníci doporučují lidem, kteří v příštích měsících nebo i letech zvažují odchod do předčasného důchodu, aby si o něj s odloženou výplatou nyní zažádali. Do září, než se změní podmínky, na to ale mají už jen zhruba měsíc.

„Silně bych doporučil nyní podat formulář Uplatnění nároku na dávku důchodového pojištění a pak se na podzim rozhodnout podle toho, jak to dopadlo,“ řekl důchodový poradce Martin Kohoutek.

I kdyby to nebylo finančně výhodnější než řádná penze v příštím roce, což se teprve potvrdí, tak přiznáním předčasného důchodu ještě před účinností změn si zájemci zachovají stávající podmínky.

Kohoutek dodal, že komu vznikne nárok na předčasný důchod až po účinnosti změn, například v říjnu, změnám už se nemá jak vyhnout.

Zpoždění na sociálce
Správa sociálního zařízení měla letos kvůli velkému množství podaných žádostí o předčasný důchod, ale i kvůli agendě spojené s výchovným i několikaměsíční zpoždění v přiznávání penzí. Postupně však zpoždění tlumí.
Zkraje roku nechodil ani po zákonné lhůtě 90 dnů první důchod více než 18 tisícům lidí, kteří zamířili do penze. Nyní jich ještě zbývá vyřídit zhruba pět tisíc.
„Aktuálně řešíme téměř 42 tisíc žádostí o důchod bez mezinárodního prvku. Z tohoto počtu se jedná o 1181 žádostí o starobní důchod a celkem o 4066 žádostí o předčasný starobní důchod, u nichž délka doby řízení přesahuje zákonnou lhůtu,“ řekla mluvčí správy Jitka Drmolová.
Nejvíce těchto zpožděných vyřízení žádostí spadá do období 90 až 120 dnů.

Dřívější důchod se bude více krátit

Podle předsedkyně Rady seniorů Lenky Desatové či opozičního poslance Aleše Juchelky (ANO) mohou být důvodem letošního vysokého počtu žádostí zpřísnění navržená Jurečkou.

„Těch zpřísňujících podmínek je opravdu hodně a také sankce, které se týkají snížení základu jednou provždy, jsou výrazně větší, než byly doposud,“ konstatovala Desatová.

Nově se mají předčasné penze oproti řádným více krátit než nyní. Do chvíle, než člověku naběhne standardní penzijní věk, se mu nemá valorizovat procentní zásluhová výměra důchodu.

Lidé také budou smět do penze dříve jen o tři roky namísto dosavadních pěti let. K tomu se u předčasných penzí od příštího roku prodlouží povinná doba pojištění ze 35 na 40 let.

Podle ministerstva práce je však důvodem „doběh rezervací“ z loňska, kdy se sociální správa ocitla pod obrovským náporem žadatelů. „Nedá se tedy říci, že bychom nyní zaznamenávali významnější nárůst žádostí o předčasné penze primárně v souvislosti s projednávanou novelou zákona o důchodovém pojištění,“ tvrdí mluvčí resortu Jakub Augusta.

Ústřední ředitel správy František Boháček Českému rozhlasu před časem řekl, že se úředníci loni dohodli s desetitisíci zájemců na odkladu sepsání žádosti.

„Se čtyřiceti tisíci lidí jsme se dohodli, že přijdou žádost sepsat letos, jen uplatnili nárok na dávku důchodového pojištění. Předpokládám, že nebudou chtít výplatu a chtěli si jen zafixovat částku,“ prohlásil.

Fiala se omluvil budoucím důchodcům za selhání státu

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám