Hlavní obsah

Válka na Ukrajině krátí lidem i úspory na stáří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině a její dopady srazily ceny akcií a dalších aktiv na trzích. To se negativně promítá i do výnosů v penzijních fondech, zejména těch s rizikovějšími strategiemi. Hodnotu úspor pak nyní znehodnocuje už jen vysoká inflace.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zkušenosti s dopadem poklesu trhů má například pětačtyřicetiletý Pavel z Prahy, který má Dynamický fond u Penzijního fondu České spořitelny.

„Když porovnám současný stav, který se mi zobrazuje v elektronickém bankovnictví, se zůstatkem na konci loňského roku, tak jsou úspory na účtu zdánlivě jen o 1,1 procenta nižší. Pokud bych ale k zůstatku z prosince 2021 připočetl i své letošní vklady a státní příspěvky, tak by pokles činil téměř 7,7 procenta,“ řekl Právu.

Dynamické fondy loni vynesly 17 procent, konzervativní skončily v minusu

Ekonomika

Podle svých slov si ale uvědomuje, že má ten nejrizikovější fond, který sice většinou nabízí nejvyšší výnosy, ale při poklesu trhů může generovat i velké ztráty.

„Do penze mám ještě daleko, tak snad se to po čase vyrovná,“ věří Pavel, který si na penzi spoří už pět let. To potvrzuje i nedávný vývoj. Ještě minulý týden byl propad 5,5 procenta, respektive 9,9 procenta.

Kdy lze odejít do předčasného důchodu

Finance

Kolísání neboli volatilita neodmyslitelně patří k finančním trhům a ke dlouhodobému investování.

„Aktuální situace na zahraniční politické scéně světové trhy pochopitelně negativně ovlivňuje a to se dotýká i investic prostředků ve vyvážených a dynamických fondech. Proto lze očekávat, že výsledky za první a druhý kvartál nebudou dobré. My z hlediska spoření na penzi na fakt, že výdělečné roky střídají i takovéto propady, účastníky upozorňujeme,“ řekl prezident Asociace penzijních společností ČR Aleš Poklop.

Na důchod si spoří téměř 4,5 milionu Čechů
Počet účastníků doplňkového penzijního spoření, které nahradilo od roku 2013 penzijní připojištění, loni vzrostl o 186 243 na 1,468 milionu.
V transformovaných fondech původního penzijního připojištění, do kterých již nelze vstupovat, zůstávalo na konci loňského roku 2,962 milionu účastníků.
Celkem v některém z fondů třetího pilíře na konci loňska spořilo na důchod 4,430 milionu lidí, kteří v nich měli uloženo 566,7 miliardy Kč. To je meziročně o 38,8 miliardy Kč více než před rokem.

„Třetí důchodový pilíř je dlouhodobá záležitost na několik desítek let a s takovými situacemi si dokáže poradit, protože během úspěšných období, která v dlouhodobém spořicím horizontu převažují, tyto případné ztrátové roky s rezervou překonává,“ dodal.

Chystáte se do předdůchodu? Od letoška musíte mít víc našetřeno

Finance

Čtenáři Práva se ptají, jestli by si nyní neměli peníze převést do konzervativnějších fondů. „Vzhledem k dlouhodobosti produktu, a tedy k tomu, jak se s propady umí vyrovnávat a překonávat je, bych nyní rychlou změnu strategie nedoporučoval,“ uvedl Poklop. Změna strategie je na účastníkovi, ale jen jednou ročně je zdarma.

Dlouhodobost a pravidelnost penzijního spoření již v minulosti podle Poklopa ukázala, že umí účastníky proti výkyvům na finančních trzích ochránit. Loni byly všechny vyvážené i dynamické účastnické fondy doplňkového penzijního spoření ziskové. Vyvážené fondy v průměru zhodnotily vklady účastníkům o 4,9 procenta a dynamické o 16,9 procenta. S rezervou tak překonaly loňskou inflaci, která činila v průměru 3,8 procenta.

Důchody budou od června vyšší v průměru o tisícovku

Finance

Od svého založení před devíti lety pak přinesly dynamické fondy v průměru zhodnocení o 6,1 procenta, vyvážené fondy o 3,3 procenta a povinné konzervativní fondy o 0,06 procenta. Lidem, kteří si spoří, přidělává vrásky i vysoká inflace, která teď úspory reálně dramaticky znehodnocuje. Za letošek by podle ekonomů mohla dosáhnout až 15 procent. I takto vysoký růst spotřebitelských cen je důsledkem války na Ukrajině.

„Predikovat celý letošní rok není za současné situace vůbec snadné, aktuální inflace a zahraniční politická situace určitě minimálně první pololetí negativně ovlivní. Druhá polovina letošního roku by ale mohla přinést již pozitivnější zprávy a celkový vývoj,“ věří Poklop.

Češi si na penzi spoří, všech výhod penzijka ale mnozí nevyužívají

Finance

Pomáhá autopilot

Transformované fondy, tedy klasické penzijní připojištění, svým zhodnocením za inflací výrazně zaostávají dlouhodobě, a to kvůli vysoce konzervativním strategiím. Na rozdíl od nových fondů totiž ručí ze zákona za to, že se úspory nesníží. Do transformovaných fondů už devět let není možné vstoupit.

Fondy v novém doplňkovém penzijním spoření nabízejí službu tzv. autopilota. Funguje tak, že čím více se účastník blíží ke konci spoření, tím více prostředků je z jeho spořícího účtu přesunuto do méně rizikové konzervativní strategie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám