Hlavní obsah

V útratách za cestování se Češi neomezují, do restaurací ale chodí méně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři čtvrtiny Čechů utrácejí za zábavu, návštěvy restaurací a různé koníčky. Nejdražší položkou pro ně je v tomto směru cestování, v porovnání s loňským rokem jejich výdaje za ně zůstávají stejné. Restaurace už ale navštěvují méně, v meziročním srovnání se jedná o pokles ve výši čtyř procentních bodů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle průzkumu společnosti Kruk více než dvě pětiny českých domácností za zábavu, návštěvy restaurací a koníčky utratí zhruba 10 až 30 procent svých příjmů.

Nejčastěji lidé utrácejí za cestování a různé víkendové výlety, což zmínilo 28 procent oslovených. V meziročním srovnání se jedná o zhruba stejný počet lidí.

Návštěvy restaurací či posezení s přáteli už jsou vzácnější, i když jim patří druhé místo v žebříčku volnočasových útrat. Zatímco v loňském roce je zmínila pětina lidí, letos to bylo 16 procent.

Téměř dvě třetiny Čechů šetří na jídle

Finance

V útratách za koníčky se stejně jako v loňském roce umístilo zahrádkaření, zmínil ho zhruba každý osmý oslovený. Méně než loni ale lidé utrácejí za sportovní aktivity, jako jsou třeba návštěvy posiloven, bazénů apod. (osm procent oproti 12 procentům v loňském roce), a kulturní akce (sedm procent vs. pět procent).

Zdvojnásobil se ale podíl domácností, které za zábavu a koníčky neutrácejí vůbec (z 12 procent na současných 24 procent).

I lidé se závazky po splatnosti často utratí za zábavu 31 až 50 procent svého měsíčního rozpočtu. A to samé platí i pro domácnosti, jejichž finanční příjem vystačí jen na nejzákladnější potřeby.
Jaroslava Palendová, Kruk

„Ukazuje se, že Češi dobře vnímají zdražování energií i spotřebního zboží, a tedy více šetří na zábavě a dalších aktivitách, které nejsou nezbytně nutné,“ doplnila Jaroslava Palendová ze společnosti Kruk.

Za koníčky utrácejí hlavně muži

Útraty za zábavu a koníčky jsou spíše blízké mužům než ženám, zároveň jen pětina z nich (oproti 28 procentům žen) do svých koníčků neinvestuje vůbec.

Posezení v restauraci láká zejména mladé lidi ve věku 18 až 24 let, kteří také za zábavu utratí výrazně větší část svého měsíčního rozpočtu než lidé z ostatních věkových skupin.

Nejméně utratí lidé za oběd v Olomouci, nejvíce pak v Praze

Finance

Za cestování utrácejí především lidé ve věku 35 až 64 let, věnují se mu hlavně rodiny s dětmi – bez ohledu na jejich počet. Častěji a větší část svého rozpočtu investují do zábavy vysokoškoláci, kteří také nejčastěji cestují.

„Češi si na dovolenou, zábavu ani různé volnočasové aktivity zpravidla nepůjčují, a tak se s klesajícím příjmem jejich domácnosti snižují i výdaje na zábavu a koníčky. Současně jsme ale také zjistili, že i lidé se závazky po splatnosti často utratí za zábavu 31 až 50 procent svého měsíčního rozpočtu. A to samé platí i pro domácnosti, jejichž finanční příjem vystačí jen na nejzákladnější potřeby,“ doplnila Palendová.

Reklama

Výběr článků

Načítám