Hlavní obsah

V pátek nakoupíme už jen v menších obchodech

Právo, Jakub Svoboda

Češi si po dlouhých letech budou muset zvyknout na to, že ve větších obchodech o některých svátcích nenakoupí. Poprvé to bude v pátek 28. října. Podle nové legislativy by po celé zemi měly zůstat zavřené obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních.

Foto: Jana Hanušková, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Podle nové legislativy, platné od letošního 1. října, musí větší obchody kromě 28. října zavřít také na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září či 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12 hodin. Výjimku mají lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích, nádražích či v nemocnicích.

Uzavření velké části odchodů se některým zákazníkům nelíbí. „Velkoprodejny s potravinami by mohly mít v pátek otevřeno alespoň dvě hodiny dopoledne,“ poznamenala třeba 63letá Marie z Brna-Kohoutovic.

Zaměstnanci nebudou pracovat, přičemž tento den bude zahrnutý v měsíční mzdě.
Kateřina Jašková, Lidl

„Vzhledem k tomu, že všechny naše prodejny mají prodejní plochu větší než 200 metrů čtverečných, budou 28. října a ve všechny další svátky stanovené zákonem bez výjimky uzavřené,“ potvrdil mluvčí Kauflandu Michael Šperl s tím, že zaměstnanci budou mít volno.

Stejně tak zůstanou zavřené i všechny prodejny Lidl. „Naši zaměstnanci nebudou pracovat, přičemž tento den bude zahrnutý v měsíční mzdě,“ informovala Kateřina Jašková z Lidlu.

Společnost Ahold, která provozuje obchody Albert, na základě výjimky stanovené zákonem otevře pro zákazníky pět malých supermarketů v Praze a hypermarket na autobusovém nádraží v Českých Budějovicích. Billa nechá otevřené prodejny na Letišti Václava Havla a na pražském hlavním nádraží.

Zákon se může týkat také e-shopů

Všechny prodejny musí v pátek zavřít také velcí prodejci elektra. „Naši zaměstnanci mají standardně měsíční plat, na jehož výši nebude mít tato změna vliv. Předpokládáme, že přijdeme řádově o desítky miliónů korun. Call centrum a možnost objednání přes e-shop budou fungovat normálně,“ sdělila Právu mluvčí Datartu Iva Pavlousková.

Jak upozornil personální ředitel řetězce Albert Ctirad Nedbálek, nový zákon reguluje otevírací dobu, ale neomezuje možnost vykonávat jiné činnosti, jako například doplňování zboží, úklid či inventuru. „Přesto jsme se rozhodli této možnosti nevyužít, a státní svátek tak bude pro velkou většinu našich zaměstnanců dnem pracovního volna,“ dodal.

V řetězci Tesco zůstane na vybraných velkých obchodech několik zaměstnanců na doplňování zboží, ostatní budou mít podle mluvčího Václava Koukolíčka volno. Nová legislativa se ale může dotknout i internetového prodeje. „Služba Potraviny online je přímo vázaná na provoz našich kamenných prodejen, po dobu státního svátku tak bude také zavřená,“ dodal mluvčí Tesca.

Otevřená výdejní místa ponechá také e-shop Alza.cz. Hračkářství Hamleys v centru Prahy zůstane 28. října otevřeno, hračky ale prodávat nebude.

„My budeme mít v zákonem určených dnech otevřeno s tím, že nebude probíhat prodej a atrakce v našem obchodě budou zdarma,“ uvedl ředitel Hamleys Pavel Čmelík.

Anketa

Vadí vám omezení otevírací doby o svátcích?
Ano
34,1 %
Ne
65,9 %
Celkem hlasovalo 4738 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám