Hlavní obsah

V Česku se otvírá kapitálový fond pro nadějné firmy s dobrými nápady

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravské inovační centrum (JIC) plánuje do tří měsíců otevřít pilotní projekt fondu rizikového kapitálu - tzv. seed fund, první svého druhu v České republice. Reaguje tak na analýzu konkurenceschopnosti České republiky, kterou v tomto týdnu zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu za výrazného obsahového přispění státní agentury na podporu obchodu CzechTrade.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Mezi jinými klíčovými nástroji na posílení konkurenceschopnosti ministerstvo navrhuje právě seed fund, který začínajícím firmám poskytne kapitálové financování a podpoří tak jejich rozvoj. Právu to sdělila Denisa Ranochová z JIC.

Podle ní seed fond JIC vznikne transformací osvědčeného fondu mikropůjček. Tento systém úspěšně funguje již sedm let a naváže tak na nástroj podpory začínajícím firmám.

„Fond je navržen velmi flexibilně, bude poskytovat podle charakteru podnikatelského záměru a předpokladů žadatele volitelně buď výhodné půjčky, nebo kapitálové financování,“ uvedla Ranochová.

V rámci mikropůjčky si může firma v inkubátoru JIC vypůjčit částku od 250 do 750 tisíc korun s možností odkladu splátek jistiny o 12 měsíců a s výhodným úročením.

JIC vzniklo v roce 2003 jako zájmové sdružení právnických osob - Jihomoravský kraj, statutární město Brno, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické, Mendelova univerzita a Veterinární a farmaceutická univerzita.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám