Hlavní obsah

Úrokové sazby hypoték rostou, ale nijak dramaticky

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték naznačuje, že pokoření tříprocentní hranice, ke které došlo v polovině letošního roku, je již minulostí. Sazby se od července velmi pomalu vydávají vzhůru. V říjnu se průměrná úroková sazba podle Fincentra Hypoindex dostala na 3,06 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle analytika společnosti Fincentrum Josefa Rajdla byl mírný nárůst průměrných říjnových sazeb důsledkem končících akcí největších bank. Ke stejnému názoru se přiklání i manažerka Asociace hypotečních makléřů Petra Horáková Krištofová, která pro Právo uvedla: „Zvýšení úrokových sazeb je zanedbatelné. Banky na podzim každoročně lákají nejrůznějšími akcemi, protože potřebují naplnit či dokonce překonat své obchodní cíle.“

I přes mírné zvýšení (v září 2013 byla průměrná úroková sazba 3,0 procenta) jsou stále hypoteční sazby velmi nízko. V meziročním srovnání byla letošní říjnová průměrná úroková sazba nižší o tři desetiny procentního bodu (v říjnu 2012 dosáhla 3,36 procenta).

Mírný pokles objemu uzavřených hypoték

V říjnu naopak klesly počty i objemy sjednaných hypoték, opět nijak dramaticky. Banky navštívilo o 42 klientů méně než v předchozím měsíci a objemy byly nižší o 128 miliónů korun. Lidé si i tak za říjen sjednaly hypotéky za 14,093 miliard korun. Průměrná výše hypotéky byla 1 622 163 korun.

„Drobný pokles v objemu i počtu hypoték nelze nijak dramatizovat. V meziročním srovnání zde máme 40procentní nárůst, což je skvělý výsledek, který odráží stále velice nízké úrokové sazby a příznivou situaci na trhu realit,“ uvedla Petra Horáková Krištofová.

Dramatické zvýšení sazeb se nečeká

Odborníci očekávají, že k mírnému zvýšení úrokových sazeb dojde pravděpodobně i v listopadu a prosinci. Podle Horákové Krištofové si banky se závěrem roku pospíší s podpisy smluvní dokumentace a podáním zástavních smluv na katastr, a to v souvislosti s platností nového občanského zákoníku od 1. ledna 2014.

Prosinec však bude spíše ve znamení spotřebitelských úvěrů než hypoték.

„V příštím roce lze očekávat mírný růst úrokových sazeb, otázkou je, zdali bude způsoben preventivním navýšením rizikové marže pro případ budoucího zhoršení situace domácností, anebo jinými faktory. Rozhodně však očekávám, že i v příštím roce budou úrokové sazby hypoték příznivé, tedy hypotéky budou i nadále veřejnosti přístupné,“ upřesnila Horáková Krištofová.

Refinancování se stále vyplatí

Letošní nízké úrokové sazby se vyplatily zhruba 100 tisícům klientů, kteří uzavřeli hypotéky v prodejně silných letech 2008 - 2010. Tehdy si lidé uzavírali hypotéky se sazbami, mezi 5 - 6 procenty. Dá se předpokládat, že podobně na tom budou i další desítky tisíc lidí, kterým končí fixace příští rok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám