Hlavní obsah

Konec úvah o těžbě uhlí v Beskydech. Z dolu Frenštát vyjel symbolický poslední okov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj obyvatel Frenštátu pod Radhoštěm, Trojanovic a dalších beskydských obcí proti záměru OKD začít těžit v Beskydech uhlí je u konce. Z podzemí Dolu Frenštát, který byl vyhlouben v dobách komunistického režimu a kde se dosud nezačalo těžit, byl v pondělí za zvuků hornické hymny vyvezen symbolický poslední okov.

Konec těžby ve FrenštátuVideo: Právo

 
Článek

Státní podnik Diamo, pod jehož správu areál Dolu Frenštát spadá, tak oficiálně ukončil činnost dolu a zahájil jeho likvidaci. Důl bude v nejbližších měsících definitivně zasypán, v jeho blízkosti je již připraveno přes 200 tun materiálu, který má zajistit stabilitu likvidovaných jam a jejich okolí. A to přesto, že v podzemí se skrývají obrovské zásoby černého uhlí - odhadem asi jedna a půl miliardy tun. Přitom ještě v devadesátých letech se společnost OKD a dokonce i řada politiků vážně zabývali možností těžbu černého uhlí v Beskydech zahájit.

Nyní hornickému ceremoniálu přihlíželi zaměstnanci dolu, zástupci okolních obcí a Moravskoslezského kraje i ministři financí a životního prostředí.

Státní podnik Diamo se rozhodl důl, který má hloubku kolem 1000 metrů, zlikvidovat s ohledem na jeho dlouhodobé nevyužívání, komplikovanou legislativu i vysoké náklady na údržbu jámy. Báňský úřad vydal rozhodnutí o povolení likvidace dolu v srpnu roku 2021.

Foto: Aleš Honus, Právo

Z podzemí Dolu Frenštát v pondělí po poledni vyjel symbolický poslední okov.

„Po dokončení zásypu budou v areálu následovat demolice nevyužitelných povrchových objektů dolu a následně rekultivační práce. Připravíme tak celý areál na další rozvoj, který zde plánuje obec Trojanovice v rámci projektu Smart Village CÉRKA,“ uvedl ředitel Diama Ludvík Kašpar.

Náklady na likvidaci Dolu Frenštát se odhadují na 155 milionů korun, jejich výše však může být ovlivněna cenami energií a materiálů, případně rozsahem demoličních prací objektů nepotřebných pro projekt Cérka.

OKD loni dosáhl nejvyššího čistého zisku od roku 2011

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám