Hlavní obsah

U jakých produktů se vyplatí změnit poskytovatele

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až desítky tisíc korun ročně mohou ušetřit české domácnosti, pokud se rozhodnou změnit poskytovatele finančních produktů či energií. Přesné údaje o jednotlivých možnostech úspor pravidelně poskytuje společnost Porovnej24.cz prostřednictvím projektu Index24, který sleduje reálné výdaje domácností a možnosti úspor u nejběžnějších produktů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Domácnosti splácející hypotéku, shodně uvádějí, že tento výdaj jim z rodinného rozpočtu ukrojí nejvíce.

U hypoték nejmenší úspora

Ještě v loňském roce bylo možné refinacováním, resp. změnou banky či produktu, ušetřit v průměru kolem dvou tisíc korun měsíčně, tedy 24 tisíc korun ročně. V současné době jsou si ale hypoteční produkty čím dál víc podobné a úspora je mnohem menší, konkrétně v meziročním srovnání s loňským červnem o 68 procent méně.

„V polovině letošního roku sledujeme další pokles indexu úspor u hypoték, produkty bankovních domů jsou si totiž hodně podobné a měsíční splátky u nich tak velmi srovnatelné. Podle našich dat mohou domácnosti na měsíční splátce ušetřit jen necelých 600 korun,” doplnil Zbyněk Laisek ze společnosti Porovnej24.cz.

Index úspory u hypoték klesl jen od začátku tohoto roku o více než 21 procent. Vzhledem ke stále se zpřísňujícím podmínkám pro jejich splácení odborníci očekávají, že pokles bude i nadále pokračovat, a rozdíly mezi jednotlivými hypotečními produkty se tak budou stále více vyrovnávat.

Na druhou stranu ale při splácení hypotéky může i pár set korun měsíčně znamenat značné úspory. Při pětileté fixaci hypotéky se tak dá ušetřit kolem 36 tisíc korun.

Nižší úspory i u pojištění auta

Hodnoty indexu úspory klesají i u povinného ručení, za poslední pololetí o 28 procent. Zatímco koncem roku 2017 mohly domácnosti na ručení ušetřit přes 4300 korun ročně, aktuálně mohou být jejich úspory maximálně 3100 korun za rok.

Největší snižování cen proběhlo začátkem tohoto roku, nyní dochází opět k pozvolnému zdražování pojištění.

U havarijního pojištění nebo spotřebitelských půjček se ceny za poslední pololetí výrazněji nepohnuly.

Dodavatele energií se vyplatí změnit

Výrazněji ušetřit ale domácnosti mohou v případě změny dodavatele energií.

„Pokud bych v tomto období hledal možnosti úspor, určitě bych doporučil optimalizovat rodinný rozpočet změnou dodavatele plynu, domácnosti by totiž průměrně ušetřily 3303 korun. U domácností, které využívají plyn více, např. na topení i vaření, pak výše úspory roste,“ doplnil Laisek.

Za poslední pololetí tak vzrostl průměrný index úspory u této položky o 1690 korun. O téměř 400 korun mohou navíc domácnosti uspořit při výběru výhodnějšího dodavatele elektřiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám