Hlavní obsah

Tepelné čerpadlo výrazně pomůže, ale má to podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až desetitisíce korun ročně na vytápění může domácnostem ušetřit instalace tepelného čerpadla. Je však nutné dodržet pravidla, protože ne každému se vyplatí a ne ke všem domům se hodí.

Foto: shutterstock.com

Velkým argumentem pro tepelné čerpadlo je jeho snadná a rychlá instalace

Článek

„Celková úspora záleží na tom, jaký původní typ vytápění čerpadlem nahrazujeme, zda se jedná o kotel na tuhá paliva, nebo elektrický kotel. Ze zkušeností víme, že úspory se pohybují mezi 30 a 70 procenty oproti původním nákladům,“ řekl jednatel společnosti Acetex Jakub Mahel.

I zde je důležité, aby v domě nedocházelo k velkým tepelným ztrátám třeba kvůli netěsnícím oknům, dveřím a nedokonalému zateplení. Mělo by to negativní dopad na efektivitu tepelného čerpadla, úspora na vytápění by nemusela být tak významná.

Při instalaci čerpadla je nutné mít technickou místnost se samostatným přívodním kabelem. „Čerpadlo jako takové je vždy umístěné venku. Ale v technické místnosti jsou zásobníky na vodu, podružné jištění, řídicí jednotka a další komponenty,“ řekl provozní ředitel společnosti Schlieger Pavel Matějovič.

Češi letos pokračují v úsporách energií, plyn omezili meziročně o 13,3 procenta

Ekonomika

Návratnost už od tří let

Místnost by měla mít možnost napojení na odpad do kanalizace pro pojišťovací přetlakový ventil, dveře o šířce nejlépe 80 cm a minimální velikost 1,5 krát 2,5 metru.

Prvním krokem při výběru je správně zvolit dodavatele. „S volbou pomůže dokument, který vydala Asociace pro využití tepelných čerpadel,“ radí Mahel. Instalující firma nebo její pracovník musí být certifikovaní. Vhodné je také značkové čerpadlo, které je sice dražší, ale splňuje podmínky dotací a má dostatečný výkon. Rovněž je dobré zaměřit se na to, jakou má hlučnost.

Samotná cena se pohybuje mezi 360 000 a 450 000 korun. Lze na něj ale získat dotaci od státu a návratnost se pohybuje od tří nebo čtyř let výše.

Montáž trvá dva až tři dny, nejlépe mimo topnou sezonu, protože je nutné vypustit topný systém. Je nutné počítat s tím, že pro provoz tepelného čerpadla je nutný nějaký elektrický proud. Čerpadla fungují zhruba do teploty minus 25 stupňů Celsia.

Nejrozšířenějším typem je čerpadlo typu vzduch/voda, za ním následují čerpadla typu země/voda. „Ta mají z pravidla vyšší vstupní náklady, protože potřebují úpravu pozemku nebo přímo vrt,“ upozornil Matějovič.

Možnosti úspor
Rodinný dům Polepy – Kolín
Původní zdroj: kotel na tuhá paliva
Instalace: tepelné čerpadlo Viesman Vitocal 200S awb 10
Spotřeba s tepelným čerpadlem: 20 kWh/rok
Úspora: 23 000 Kč/rok za elektřinu a za uhlí
Rodinný dům Polička
Původní zdroj: plynový kotel
Instalace: tepelné čerpadlo Stiebel Eltron HPA 13 premium s ohřevem vody 300 litrů
Úspora: 55 procent původních nákladů na vytápění a ohřev vody

Zdroj: Acetex

Pomoc ve finanční nouzi hledají Češi hlavně u příbuzných

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám