Hlavní obsah

Staví se více na nájmy. Levné nejsou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídku nových volných bytů letos z velké části využijí investoři, kteří se systematicky zaměřují na pronájmy. Zejména v Praze ale rozhodně nejde o nějaké sociální nebo startovací bydlení pro mladé. Žádná láce, jak se říká, to není například ani v Plzni.

Foto: Mapy.cz

Sídliště Petřiny v Praze – ilustrační foto

Článek

„Část volných bytů otočí institucionální investoři do nájemního bydlení,“ potvrdil majitel developerské společnosti Trigema Marcel Soural.

Podle společnosti Home Portal se letos v rámci developerských projektů do nabídky dostane osm set nových nájemních bytů a příští rok 1280 jednotek. Přitom v roce 2017 to bylo jen dvě stě bytů, a v roce 2021 dokonce jen sedmdesát nových jednotek určených na pronájem, uvedl Home Portal.

Služby, lokalita a komunita

Nové nájemní byty jsou v žádaných čtvrtích, s dobrou dostupností do centra, jsou moderně vybavené a se službami, jako je recepce.

Tudíž například byt s dispozicí 1+kk se v karlínském projektu Fragment nabízí od 18 tisíc korun měsíčně plus poplatky. Nájem dvoupokojového bytu stojí od 26 tisíc korun a třípokojového od 40 500 korun měsíčně.

„Koncept plně vybavených jednotek je každopádně budoucností nájemního bydlení. Člověk se tak může přestěhovat jen s kartáčkem na zuby,“ sdělil Jan Vitvera z Home Portalu.

Panelákové byty výrazně zlevnily

Ekonomika

„Atraktivita nájemního bydlení stoupá s rostoucí nedostupností vlastnického bydlení,“ shrnula makléřka realitní kanceláře Lexxus Norton Jana Panochová.

Zájemce o pronájem nového bytu láká vysoký standard, komfort služeb a komunita. Podle Panochové je také důležité, aby pronajímatel zajistil nájemníkům jistotu dlouhodobého pronájmu.

„V Praze evidujeme více než dvě desítky nájemních developerských projektů a v plánu je výstavba dalších dvaceti projektů napříč Prahou,“ dodala makléřka.

Dva pokoje v Plzni za 20 tisíc korun

Do výstavby nájemních bytů se neinvestuje jen v hlavním městě. Například Mint rezidenční fond začal letos nabízet přes sto nájemních bytů v Plzni v městské části Skvrňany. Součástí je recepce a ostraha.

Například více než šedesátimetrové 2+kk s lodžií o šesti metrech čtverečních a v šestém podlaží se zde nabízí za 19 900 korun měsíčně plus poplatky. Služby v domě stojí 4100 korun měsíčně a cena elektřiny a vody se odvíjí podle spotřeby. Na 13 250 korun plus poplatky 2900 korun pak vyjde měsíční pronájem bytu 1+kk.

Z církve se stal developer, staví nájemní byty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám