Hlavní obsah

Zdravotní pojišťovny přispějí dětem na sport, tábory i školy v přírodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportovní kroužky a kurzy pro děti stojí vysoké částky. A to i tehdy, když se jedná o aktivity pořádané školami či sportovními kluby. Například v případě lyžařských kurzů. Může se tak stát, že rodiče často nemají dostatek peněz, aby je svým potomkům uhradili. Od zdravotních pojišťoven mohou na tyto aktivity dostat v rámci prevence i tisíce korun.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zdravotní pojišťovny dětem přispějí například i na lyžařské kurzy

Článek

Vždy je ale třeba si u konkrétní pojišťovny třeba na jejím webu ověřit, zda daný sport akceptuje. Některé totiž určité sportovní aktivity neproplácejí. To se může týkat třeba šachistů či boxerů.

Vždy je také potřeba žádost doložit příslušným potvrzením o uhrazení nákladů spojených se sportem dětí nebo pobytem v táboře či na soustředění. Žádat lze většinou přes web nebo aplikaci, poštou či na pobočce.

Hypotéky konečně zlevňují, ale oslabí spořicí účty

Finance

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP)

Přispívá až 1500 korunami podle typu programu. Plnou sumu lze využít na letní tábory, a to i na příměstské. Tisíc korun pak může jít na plavecké kurzy dětí do deseti let. „Na sportovní kroužky pro děti od tří let přispějeme částkou 500 korun stejně jako na školu a školku v přírodě a na lyžařské výcviky v délce trvání minimálně čtyř dnů,“ řekla mluvčí Elenka Mazurová s tím, že pětistovku lze čerpat i na sportovní prohlídku.

Oborová zdravotní pojišťovna (OZP)

OZP poskytuje dětem i dospělým příspěvky na sportovní aktivity prostřednictvím kreditů v aplikaci Vitakarta. „Pomocí kreditů odměňujeme pojištěnce za jejich aktivní přístup ke zdraví a prevenci,“ řekl mluvčí František Tlapák. Příspěvek podle něj může dosáhnout až deseti tisíc korun s tím, že lze kredity v rámci rodiny sdílet.

Na webu pojišťovna uvádí vedle čistě sportovních aktivit například i plavání a cvičení dětí do patnácti měsíců, ozdravné sportovní pobyty včetně táborů a školek v přírodě či sportovních soustředění nebo prohlídku u lékaře.

RBP, zdravotní pojišťovna

U preventivních programů nabízí příspěvek do celkové výše tisíc korun, u bonusových, jako jsou letní prázdninový pobyt či příměstský sportovní tábor, lze jít i nad tuto částku. Pojišťovna přispívá například dětem registrovaným v některém sportovním klubu, na kurzy plavání, na permanentky, saunu, ale třeba i na školku či školu v přírodě.

Vojenská zdravotní pojišťovna (VOZP)

Maximální částka na jedno dítě činí 2500. Peníze lze dostat jak na sportovní kroužky či členství ve sportovních oddílech, tak i na permanentky, poplatky za kurzy, třeba plavání, plavání rodičů s malými dětmi nebo vaničkování kojenců, tak i na sportovní či ozdravné pobyty typu škol a školek v přírodě, sportovní soustředění, mimoměstské letní nebo na sport zaměřené příměstské tábory. Mezi sport se počítají i taneční kroužky či kurzy.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP)

U největší české zdravotní pojišťovny příspěvek na pohybové aktivity dětí a mladých lidí do 18 let věku dosahuje 2000 korun. Využít ho lze na úhradu pravidelných sportovních aktivit, které se konají ve škole, školce, ale také v domech dětí a mládeže, spolcích, klubech apod. „V případě dětí do jednoho roku je možné uhradit z příspěvku také organizované plavání kojenců nebo vaničkování,“ řekla mluvčí pojišťovny Viktorie Plívová.

Po patnácti letech věku je možné prostředky použít i na pořízení permanentky třeba do posilovny, do bazénu atd. Zaplatit z příspěvku je možné i startovné, členské příspěvky nebo sportovní prohlídky u lékaře.

Zaměstnanecká pojišťovna Škoda

Pojištěnci do 18 let věku mají k dispozici příspěvek „SPORT junior“ ve výši 700 korun. Je možné využít na pohybové aktivity, například plavání pro novorozence a batolata, pomůcky pro prevenci úrazů, především helmy, sportovní prohlídky, sportovní tábory či sportovní kroužky nejen ve škole.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZPMV ČR)

Na sportovní aktivity dětí přispívá až 1500 korunami. Je mezi nimi organizované cvičení, sportovní kroužky a kurzy, cvičení dětí s rodiči, sportovní soustředění a lyžařské výcviky, individuální sportovní pohybové aktivity, a to včetně vícedenních skipasů, sporty dlouhodobého charakteru či online aktivity typu fitness.

Anketa

Nechali jste si někdy si od zdravotních pojišťovny proplácet z fondu prevence různé benefity například na sportovní aktivity?
Ano
79,9 %
Vím o nich, ale ještě jsem to nevyužil
9,8 %
Vůbec jsem netušil, že je to možné
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1445 čtenářů.

Trh práce je zamrzlý. Firmy moc nepropouštějí, ale ani nenabírají

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám