Hlavní obsah

Při drahých energiích se vyplatí odejít i s pokutou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácnostem, které platí vysoké ceny za elektřinu nebo plyn, se může vyplatit změna dodavatele předčasně i přes riziko, že kvůli nedodržení smluvních podmínek budou nuceny zaplatit pokutu. Ušetřit mohou nejméně tisíce korun ročně.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

„Zvláště domácnosti s vyšší spotřebou, které využívají elektřinu či plyn pro vytápění, mohou z přechodu k jinému dodavateli i přes sankce těžit,“ řekl Novinkám a Právu energetický analytik Ušetřeno.cz Tomáš Vrňák.

Zatímco loni bylo podle jeho slov běžné, že lidé přecházeli k cenám mírně pod 4000 Kč za megawatthodinu bez DPH za silovou elektřinu čili za proud bez poplatků v regulované složce, tak aktuálně dostávají nabídku s cenami v rozmezí 3200 až 3500 Kč.

„Tímto přechodem lze ušetřit minimálně 500 korun za každou megawatthodinu,“ dodal Vrňák.

Plyn na burze zlevňuje, cena je nejníže od léta

Ekonomika

Jako příklad uvedl smlouvu s dvouletou fixací ceny u Pražské plynárenské u zákazníka v rodinném domě s roční spotřebou deseti megawatthodin a tarifem i pro vytápění elektřinou. Ten by například za přechod ke společnosti E.ON s dvouletou fixací sice zaplatil smluvní pokutu pět tisíc korun, ale ročně by ušetřil za elektřinu přes osm tisíc, takže by mu tři tisíce zbyly v kapse.

„Přičemž další úspory mohou být dosaženy i snížením u stálé měsíční platby,“ podotkl Vrňák. Například když zájemce u MND uzavře smlouvu on-line, hradí měsíčně u této platby místo 157 korun jen 49 Kč.

Sankce za předčasné ukončení smlouvy se u různých dodavatelů mohou výrazně lišit. „V některých případech dosahují nižších tisíců korun, zatímco u jiných dodavatelů může být sankce stanovena na osm set korun měsíčně za každý měsíc nedodržení smlouvy. Obvykle se ale pokuty pohybují v rozmezí pět až šest tisíc korun,“ upřesnil expert.

Vysoké ceny už netlumí stop

Podle Lukáše Kaňoka z firmy Kalkulátor.cz se mohlo stát, že lidé loni podepsali smlouvu na dodávku elektřiny s vysokou cenou, protože v té době byli chráněni vládou stanoveným stropem šest korun za kilowatthodinu včetně DPH za silovou elektřinu.

Zastropování cen už ale od ledna neplatí, takže by nyní tito zákazníci za kilowatthodinu i s regulovanou částí ceny platili přes deset korun.

„Spotřeba elektřiny v rodinném domě s ohřevem teplé vody může činit například sedm megawatthodin ročně. Pokud by zákazník nic neudělal, platil by jen za komoditu 49 tisíc korun bez daně ročně – a k tomu je nutno počítat distribuční poplatky a nakonec zmíněnou daň z přidané hodnoty,“ uvedl.

I kdyby kvůli odchodu k jinému dodavateli padla pokuta 6000 Kč, má to smysl. „Změnou dodavatele takový zákazník za dva roky ušetří padesát tisíc korun, a to se určitě vyplatí, i když to je spojeno s pokutou,“ dodal.

Podle Lucie Korbeliusové ze spotřebitelské poradny dTest by měli lidé u dodavatele aktivně zjišťovat, jakou cenu v současnosti uplatňuje, a pokud je nevýhodná, případně ji vypovědět.

„Zaplacení smluvní pokuty se spotřebitel bohužel nejspíše nevyhne, ale v nastalé situaci by mohlo být finančně výhodnější ji zaplatit a zbavit se nevýhodné smlouvy. Pokud by byla smluvní pokuta nepřiměřeně vysoká, lze se obrátit na soud, který má možnost ji snížit,“ poznamenala.

Energie zlevnily, nejvíce nové nabídky

Stalo se

Reklama

Výběr článků

Načítám