Hlavní obsah

Statisíce domácností ušetří za dálkové teplo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až tisíce korun ročně ušetří od ledna lidé, kteří v bytových domech odebírají dálkové teplo a ve svých bytech kvůli úsporám udržují v topné sezoně nižší teplotu. Umožní to změna vyhlášky, která upravuje rozpočítávání dálkového tepla. Nižší platby se mohou týkat až dvou set tisíc domácností.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„V běžném bytě o výměře padesát až šedesát metrů čtverečních může být rozdíl několik set, někdy až jednotek tisíc korun. Cílem bylo upravit pravidla, která byla trochu nespravedlivá, motivovat k úsporám i k investicím do zateplení,“ řekl Právu ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Pozitivní změnu pocítí podle mluvčího resortu Petra Waleczka zejména ti, kteří vytápějí větší část dne na teplotu mezi 17 a 20 stupni, přičemž ostatní obyvatelé domu na standardních 20 až 22 stupňů.

Úspory pro domy bez zateplení

„A také ti, kteří sice vytápějí na standardních dvacet až dvacet dva stupňů, ale jejich sousedé byty přetápějí na více než dvacet tři stupňů nebo v zimním období nadměrně větrají,“ přiblížil Waleczko.

Pražská plynárenská zlevňuje plyn

Ekonomika

Největší úspory podle jeho slov mohou očekávat rodiny žijící v domech s vyšší energetickou náročností, jako jsou třeba staré panelové domy bez zateplení nebo se špatným zateplením. Takových domácností je podle mluvčího kolem čtyřiceti tisíc.

Změna v rozpočítávání bude spočívat v poklesu nejnižší možné platby za spotřebu na metr čtvereční bytu.

Zatímco teď rodina, která vytápí svůj byt v bytovém domě na nižší teplotu než ostatní domácnosti, platí nejméně 80 procent průměrné spotřeby za metr čtvereční vytápěné plochy v celém domě, od ledna to má být už jen 70 procent.

„Domácnosti, kterým bylo naměřeno méně než 80 procent průměrné spotřeby v domě, se ptají, proč by měly šetřit teplem, když stejně musejí zaplatit osmdesát procent, a ne méně. To by byl argument, že budou lidé ekonomicky motivováni šetřit,“ řekl Právu ředitel metodického odboru Svazu českých a moravských bytových družstev Martin Hanák.

Platba podle rozlohy bytu je jednou ze dvou složek celkové vyúčtované částky. Tou druhou je platba podle naměřené spotřeby. Dále snižovat spodní hranici plateb by ale podle Hanáka už nedávalo smysl.

U pasivního domu se to nevyplatí počítat

„Jsou případy, kdy lidé v bytech úplně vypnuli topení a mají nulové náměry. Dalo by se tak předpokládat, že by spotřební složku nemuseli platit vůbec. Ale když v bytě v panelovém domě vypnete topení, tak tam v zimě nebudete mít minus deset stupňů, ale třeba šestnáct až osmnáct stupňů, protože vás vytápějí sousedé,“ podotkl.

Domácnosti se ptají, proč by měly šetřit, když stejně musejí zaplatit 80 procent
Martin Hanák, svaz bytových družstev

Měnit se nebude maximální cena u spotřební složky, která zůstane na dvojnásobku průměrné spotřeby na metr čtvereční v celém domě. „Může se totiž stát, že z objektivních technických důvodů bude některý byt přetápěný, typicky třeba rohový byt, a za rok naměří třikrát tolik, než je průměr v domě,“ vysvětlil Hanák.

Na zateplení dá stát dotaci jen pro jeden dům

Finance

Změní se i poměr, v němž budou účtovány platby podle plochy bytu a spotřeby, a to podle energetické náročnosti domu. Novela vyhlášky bude podle Waleczka více motivovat vlastníky k zateplování a rekonstrukcím.

V současnosti se podle Hanáka základní složka podle rozměrů bytu pohybuje mezi 30 a 50 procenty z celkových nákladů domácností na teplo a zbytek je složka spotřební. „Většina domů měla stanoveno, že podle metrů čtverečních rozdělí polovinu nákladů a podle náměru indikátorů rozdělí druhou polovinu,“ řekl.

To se podle jeho slov dlouhodobě doporučovalo v panelových domech, kde se měří spotřeba tepla podle indikátorů na topení.

U novějších domů teplo do bytu nevstupuje každou stoupačkou, ale jen na jednom místě. „Tam se místo indikátorů osazují skutečná měřidla, kalorimetry, a ta měří skutečné množství tepla. V těchto případech jsme doporučovali, aby spotřební složka byla větší, třeba až sedmdesát procent,“ uvedl.

Nyní by na základě toho, jak dobře je nový dům zateplen, zvyšoval v platbách podíl základní složky nezávislé na spotřebě. „Do nového pasivního domu teoreticky nemusíte vkládat téměř žádnou energii nebo jen energii vyrobenou na místě třeba z fotovoltaiky, a je otázka, zda se vůbec vyplatí měřit spotřebu energie a utrácet peníze za vše kolem měření, rozúčtování a podobně. Zda by nestačilo celou energii rozdělit jen podle metrů čtverečních,“ míní Hanák.

Ve vazbě na energetickou charakteristiku domu a průkazu energetické náročnosti jsou bytové domy klasifikovány ve třídě od A do G. „Pro domy kategorie F a G by měla být základní složka 40 procent a zbytek spotřební složka. U domů kategorií D, E, a F by měla tvořit základní složka polovinu ceny a pro domy třídy A, B a C by základní složka měla být 60 procent a spotřební 40 procent,“ dodal Hanák.

Na základě rozhodnutí majitelů domů nebo SVJ bude možné tyto hranice o deset procentních bodů změnit směrem nahoru nebo dolů.

O dotace z Nové zelené úsporám light zažádalo 35 tisíc domácností

Finance

Reklama

Související témata:
Dálkové vytápění

Výběr článků

Načítám