Hlavní obsah

Stát letos šmahem vyléčil už tisíce invalidů

Právo, Jakub Svoboda

Stát už letos šmahem vyléčil tisíce invalidů. Onou „zázračnou medicínou“ je přísnější metodika posuzování rozsahu nemohoucnosti. Statisticky se tak počet invalidů u nás v posledních měsících rychle snižuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Vyplývá to ze statistik České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), podle nichž stát ještě loni v prosinci vyplatil přes 466 tisíc invalidních důchodů. Letos v červnu už ČSSZ poslala o 7,5 tisíce invalidních důchodů méně.

Podle údajů za loňský rok, s kterými pracuje ministerstvo práce, by úbytek invalidů měl být dokonce ještě daleko výraznější.

Navíc k tomu dalším tisícům zdravotně postiženým stát důchody krátí, poté, co posudkoví lékaři překvalifikují míru jejich invalidity na nižší stupeň. Už loni podle statistik ČSSZ nová léčebná kúra státu, opírající se o vyhlášku 359 z roku 2009, zabrala: celkem u 16 680 postižených se zdravotní stav rázem zlepšil, proti 7442 lidem, jejichž stav se naopak zhoršil.

Hned o dva stupně invalidního důchodu, se loni uzdravilo 6565 osob. Vhledem k tomu, že průměrný měsíční důchod ve třetím stupni se loni pohyboval kolem 9660 korun a v prvním byl zhruba 6100 korun, tak si státem vyléčení lidé měsíčně pohoršili v průměru o více než tři a půl tisíce korun.

U nejvíce postižených stát ušetřil pouhých 23 miliónů

V součtu tak stát jen na těchto postižených lidech ušetřil zhruba 23 miliónů korun. Pro dotčené lidi to přitom znamená ohrožení příjmovou chudobou, se kterou jim stát stejně musí později alespoň částečně pomáhat prostřednictvím sociálních dávek.

Z hlediska státu s jeho více než stomiliardovým deficitem to ale prakticky nic neřeší. Pro srovnání: výstavba jednoho kilometru české dálnice, jež jsou dlouhodobě označovány za předražené, stojí v průměru přes 220 miliónů korun.

Optikou úředníků

Podle vyjádření MPSV stát na zdravotně postižených „rozhodně nešetří a šetřit nehodlá na těch, kteří mají nárok na invalidní důchod“.

Opticky to tak skutečně vypadá. Pavel Gejdoš z ČSSZ uvedl, že celkový objem vyplacených peněz na invalidní důchody stoupl v letošním prvním pololetí oproti prvním šesti měsícům loňského roku o více než 600 miliónů na 23,9 miliardy korun.

Je ale nutné zdůraznit, že mnohem vyšší částku než zmíněných šest set miliónů představuje jen letošní valorizace těchto důchodů.

„Navíc tuto statistiku zkresluje i fakt, že zdravotně postižení, kteří nyní umírají, a invalidní důchod jim byl vyměřen třeba i před několika desítkami let, mají zpravidla nižší důchody než lidé, kterým je teď důchod nově přiznáván,“ upozorňuje předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása.

Chybělo vám 8 % nemohoucnosti, jděte pracovat!

Po pondělním článku Práva, že stát očesává invalidní důchodce o peníze, byly poradna NRZP a redakce Práva zavaleny desítkami reakcí a dotazů zdravotně postižených. Ptali se hlavně na to, jak se mají proti státu bránit.

„Je nějaká možnost postižené lidi v této věci nějak sjednotit? Například mně k vyššímu stupni invalidity chybělo podle vyhlášky pouze pět procent. Dělají si s námi, co chtějí. Teď mi jenom zbývá bránit se u správního soudu,“ napsala Právu Miluše Linetová.

„K uznání snížené schopnosti mi chybělo osm procent. A tak jsem šla pracovat. Jenže zaměstnavatel mi dal výpověď s odůvodněním, že už neunesu přetížení. Teď beru podporu v nezaměstnanosti a budu žádat o předčasný starobní důchod, svěřila se Právu Celestýna Novotná z Jemnice.

Invalidita prvního stupně je vyhláškou přiznána lidem, kteří mají tzv. pokles pracovní schopnosti nejméně o 35 %, ve druhém stupni je to o 50 a více procent. Invalidita třetího stupně se pak týká lidí se ztrátou pracovní schopnosti nejméně o 70 procent.

Anketa

Je správné, že stát přísněji posuzuje invaliditu?
Ano, mezi invalidy jsou i zcela zdraví lidé.
72,1 %
Ne, na péči o nemohoucí se nemá takto šetřit.
27,9 %
Celkem hlasovalo 23288 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám