Hlavní obsah

Dva a půl tisíce invalidů bylo zneužito k podvodu za 165 miliónů

Právo, Josef Koukal

Neuvěřitelných dva a půl tisíce poškozených invalidních občanů měla zřejmě nezávisle na sobě zneužít dvacítka firem z celé České republiky k vylákání státního příspěvku na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nesrovnalosti postupně odhalili pracovníci úřadů práce, kteří zhruba od roku 2009 prováděli kontroly v různých společnostech. Zjištěné závěry pak prostřednictvím ministerstva práce a sociálních věcí předali policii, protože přišli na to, že některé firmy zneužívají státní dotační systém a mohly tak způsobit státu celkovou škodu přes 165 miliónů korun.

Bude nutné vyslechnout tisíce poškozených

Případ vyšetřuje policejní Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality jako podezření z trestného činu úvěrový podvod, za který hrozí aktérům až desetileté vězení a dozoruje ho jediný státní zástupce z odboru závažné hospodářské a finanční kriminality pražského vrchního státního zastupitelství.

„Podle státního zástupce je tento případ mimořádně morálně odsouzeníhodný. Všech 2500 poškozených je nutno postupně vyslechnout,“ sdělila Právu mluvčí tohoto státního zastupitelství Irena Válová.

„V drtivé většině jde o invalidní osoby, tedy často velmi zranitelné lidi a státní zástupce považuje za nutné tyto lidi současně chránit před nátlakem či ovlivňováním. S pokusy ovlivnit výpověď takto zranitelných lidí jsme se již setkali,“ uvedla mluvčí.

Fiktivní zaměstnávání invalidů

Podle ředitele odboru koncepcí trhu práce ministerstva práce a sociálních věcí Štefana Duháně zneužívání dotací probíhalo tak, že zaměstnavatel inkasoval na mzdu a odvody za každého postiženého až osm tisíc korun.

Některé zdravotně postižené však firmy vedly jako své zaměstnance pouze fiktivně a ti pak dostávali jen minimální částku.

„Přitom jsou rádi, že k invalidnímu důchodu, který činí pět nebo šest tisíc korun, dostanou třeba čtyři tisíce navíc,“ popsal Právu Duháň.

Řadu podváděných zaměstnanců je tak podle něj těžké přimět k výpovědi, protože i nižší příjem je pro ně důležitý. „Pokud se podaří podnikatelům podvody u soudu prokázat, budeme samozřejmě chtít peníze z dotací vrátit,“ podotkl Duháň.

Zástupci firem nárok na příspěvek uplatňovali od roku 2003 až do současnosti. Od státu žádali celkem 204 miliónů korun, přičemž 165 miliónů jim bylo skutečně vyplaceno.

Krása: Ostatní by se měli poučit

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václava Krásy je případ mimořádný především svým rozsahem. „Na podobné případy zneužívání zdravotně postižených lidí upozorňujeme už dva tři roky. Že by ale v některé kauze figurovalo dva a půl tisíce poškozených, to slyším prvně,“ řekl Právu Krása.

„Je dobře, že konečně nějaký proces probíhá. Doufejme, že případ bude preventivně působit i na ostatní potencionální oběti,“ podotkl Krása.

Popsal i další triky firem. „Zaměstnavatel ty lidi přinutí podepsat dohodu, že část ještě nevyplacené mzdy odvedou na nějaký kvazi účet, který nazve třeba Fond na podporu tělesně postižených,“ uvedl příklad Krása.

Výjimkou podle něj není ani způsob, kdy zaměstnavatel při přijetí donutí zaměstnance vzít si půjčku úročenou 99procentním ročním úrokem.

„Když ti lidé nemají kromě invalidního důchodu žádný příjem, jsou rádi i za dva tisíce korun měsíčně a nechají sebou takto manipulovat,“ vysvětlil Krása. Podezřelé jsou podle něj prakticky všechny nabídky práce vykonávané z domova.

„Když někdo hledá zásadně pracovníky z domácnosti, zpravidla pro práci na PC, to už by měl člověk zbystřit,“ radí Krása. Zároveň nabízí všem invalidům, kteří jsou na pochybách, zda zvažovaná nabídka práce je skutečně seriózní, aby se obrátili přímo na národní radu postižených s dotazem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám