Hlavní obsah

Stále více Čechů žádá hybridní model – práci z domova i kanceláře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polovina obyvatel České republiky dává v zaměstnání přednost hybridnímu modelu, tedy kombinaci práce z domova a z kanceláře. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Home Credit. Zhruba čtyřiceti procentům dotázaných zaměstnavatel již nyní umožňuje vybrat si, odkud budou pracovat.

Foto: Envato Elements

Home office. Ilustrační foto

Článek

Odborníci předpokládají, že tento trend bude pokračovat, tedy že těch, kteří budou stále častěji pracovat na home office, přibude.

„Hybridní model bude stále více převládat. Je to logický vývoj v naší postmaterialistické společnosti. Lidé mají díky němu více času na rodinu, koníčky, na péči o sebe. Jde o to si práci správně rozvrhnout,“ řekl Právu sociolog Tomáš Doseděl z brněnské Masarykovy univerzity.

Home office umožňují nové technologie

Počet těch, kteří pracují z domova buď zcela, nebo částečně, začal přibývat po nedávné pandemii koronaviru. Covid-19 na dlouhé měsíce ochromil společnost tím, že se lidé kvůli riziku jeho přenosu nemohli stýkat nejen na společenských akcích, ale také v zaměstnání.

Za home office dostanou lidé 720 korun navíc, navrhuje vláda

Ekonomika

„Hybridní model umožňuje rozvoj technologií. Lze pracovat a být ve spojení s kolegy v podstatě odkudkoli. Samozřejmě jde o ty, jimž stačí k práci počítač. Čas se stává pro mnohé velmi cenným. Za ztrátu berou už jen přesun do zaměstnání,“ zdůraznil Doseděl.

Model je podle něj výhodnější i pro zaměstnavatele. Lidé pracující z domova prý automaticky přijímají to, že si práci rozvrhnou jinak, než bývalo zvykem. Nedělají v režimu od–do, ale pracují, dokud nemají splněno. Zaměstnavateli šetří náklady za topení, vodu a osvětlení. Doseděl předpokládá, že kanceláře se budou postupně zmenšovat. Nebude už pravidlem, že každý zaměstnanec má ve firmě svůj vlastní stůl. O stoly v práci se budou lidé dělit.

Hybridní model bude stále více převládat
Tomáš Doseděl, sociolog, Masarykova univerzita

Hybridní model přináší podle něj ale i negativa. Lidé si budou muset lépe stanovit hranice toho, od kdy do kdy pracují a jaký výkon odvedou. Jen tak se systém nezvrhne v to, že dělají od rána do večera. To prý vede k vyhoření. Stanovení hranic pokládá Doseděl za klíčové.

Zaměstnanci oceňují ušetřený čas

STEM/MARK se v průzkumu dotázal na pracovní zvyklosti více než 500 lidí ve věku od 18 do 64 let. Ještě před pár lety byl home office považován za zaměstnanecký bonus, který firmám umožňoval například udržet si zaměstnance z řad matek pečujících o své děti.

Hybridní model funguje úspěšně v mnoha firmách. Příkladem je brněnská společnost Home Credit, poskytující finanční služby. Zaměstnává 600 lidí v Česku a dalších více než 200 lidí na Slovensku. „Ověřili jsme si, že naši zaměstnanci jsou schopní pracovat z domova a nemá to žádný negativní dopad na efektivitu. Nejčastěji využívaný režim je, že tři dny jsou v práci a dva dny pracují z domu,“ uvedl ředitel její personální divize Miloš Nejezchleb.

Zaměstnanci prý oceňují u hybridního modelu nejvíce uspořený čas, který by trávili na cestě do a ze zaměstnání, který pak mohou věnovat rodině a dalším aktivitám. „Velmi dobře si umějí čas řídit třeba maminky menších dětí. Rozhodně budeme v tomto trendu i nadále pokračovat,“ dodal Nejezchleb.

Nová pravidla home office: Žádat o něj mohou rodiče dětí mladších 9 let

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám