Hlavní obsah

Spořit na stáří ve zlatě? Jde to

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí Češi již pochopili, že spoléhat se v penzi na důchod od státu je velice krátkozraké. Spoří. Například penzijní spoření má uzavřeno 4,3 milionu lidí. Ovšem zhodnocení vložených prostředků je minimální. Vhodnější je proto volit i jiné alternativy, přičemž jednou z nich je investování do zlata.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Penzijní spoření se příliš nedá označit za investování. Během odchodu do důchodu řada lidí zjistí, že má našetřeno pouze pár stovek tisíc korun, což není částka, která zajistí důstojnou penzi na několik let,“ prohlásil analytik Martin Tomek ze společnosti Auringo.cz.

„Při pohledu na výkonnost konzervativních penzijních fondů zjistíme, že od roku 2000 se jejich průměrné roční zhodnocení pohybuje okolo dvou procent. Ve výsledku tak tato ‚investice‘ nepokryje ani průměrnou inflaci, pouze zmírní pokles hodnoty majetku. Ani penzijní fondy s dynamickou strategií v posledních letech nedokážou pokrýt inflaci,“ doplnil Tomek.

Zlato chrání před inflací, míní většina Čechů

Finance

I když roste počet lidí, kteří se do investování pouští, stále se jedná jen o zlomek populace. Zejména lidé, kteří nemají s investováním žádnou zkušenost, se bojí jakékoliv formy investice a představují si hned ty nejhorší scénáře. Ovšem právě zlato pro ně může být vhodný začátek, jak své volné finance zhodnotit. Ostatně pravidelný Barometr obliby spoření již delší dobu naznačuje, že zlato a ostatní drahé kovy jsou považovány za obzvlášť zajímavou formu ukládání peněz.

„Zlato si historicky zachovává statut bezpečného přístavu pro investory. Z dlouhodobého pohledu si drží průměrné zhodnocení 7,78 procenta ročně. I po odečtení inflace se tak jedná o zajímavou investiční příležitost. Řada lidí si to začíná uvědomovat a obliba spoření do zlata v poslední době roste,“ dodal Tomek.

„Dnes už mohou lidé vkládat své našetřené prostředky do tohoto vzácného kovu i na pravidelné měsíční bázi. Pro většinu je zlato uchopitelnější než akcie nebo jiné investiční instrumenty. A navíc má to kouzlo, že jeho cenu příliš nenaruší ani geopolitické záležitosti a různé krachy. Naopak v tomto období většinou zažívá zvýšený zájem ze strany investorů,“ uvedl Tomek.

Do kterých aktiv je aktuálně rozumné investovat

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám