Hlavní obsah

Špatné skladování palivové dřevo znehodnotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Palivové dřevo je vždy lepší koupit na jaře než na podzim před topnou sezonou. Po jeho zdražení ale letos nelze čekat, že by zlevnilo. Spíše jde o to, že kdo nakoupí teď, vyhne se tak očekávatelnému dalšímu zdražení příští rok. Navíc ministerstvo financí zvažuje zvýšení sazby daně z přidané hodnoty také u palivového dřeva.

Foto: Profimedia.cz

Vytěžené dřevo, ilustrační snímek

Článek

Roli ovšem hraje možnost skladování. Nemálo domácností se předzásobilo na několik zim a už ho ani nemá kam dobře uložit. Někdo pak skladuje palivové dřevo nevhodně, například pod plachtou. Pod ní se ale sráží vlhkost. Nejlepší je ukládat dřevo pod vlnitý plech. Dřevo by mělo zhruba dva roky schnout. Pokud je však uskladněno déle, má tendenci naopak vlhkost zase „nabírat zpět“.

Příklady ceníků

Pily nabízejí palivové dřevo v jednotce PRM, což znamená prostorový metr rovnaný. Dřevo je narovnané do pomyslné krychle o hraně dlouhé jeden metr.

Například na webu Drevopraha. cz se nabízí štípané palivové dřevo řezané na délku 30 až 35 centimetrů a naskládané v přepravkách za bezmála 4000 korun za jeden PRM. Prodejce uvádí vlhkost mezi třiceti a čtyřiceti procenty. Měkké listnaté dřevo, převážně topol, se prodává za 1550 korun za prostorový metr.

Moderní kotle na dřevo a pelety jsou úsporné i ekologické. Nahrazují drahé způsoby vytápění

Komerční články

Firma Optimtop pak má cenu u půlmetrových polen 5700 Kč za prostorový rovnaný metr. U smrkových polen dlouhých 33 centimetrů a 1,15 prostorového rovnaného metru je cenovka 4250 korun.

Smrk má dobrou výhřevnost, vydatně a rychle hoří. Oproti tvrdým dřevům vyschne dříve. „Smrkové dřevo je vhodné pro topení v kamnech a zejména nových kotlech. Jedná se o dřevo z průběžné těžby bez garance maximální vlhkosti. Není určené k okamžitému topení,“ upozorňuje na stránkách dodavatel. Doprava a složení se platí zvlášť. Palivový e-shop Optimtop ale má u objednávky nad jednu paletu dopravu v ceně dřeva.

Brikety

U některých druhů briket se stále projevuje nedostupnost, ale neplatí to plošně. Například u hnědouhelných briket Rekord 7“ v papírovém balení o hmotnosti 750 kilogramů se uvádí dodání do sedmi pracovních dnů. Stojí od 9400 Kč včetně DPH a dopravy.

Ušetřit za energie pomůže vhodné zdivo

Tipy a trendy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám